Vágólapra másolva!
4 százalékos emelkedéssel vágott bele a mai kereskedésbe a Telecom Italia részvénye a kedvezőtlen piaci hangulat ellenére. A teljesítmény hátterében az igazgatóság tegnapi döntése áll, miszerint támogatják, hogy az irányításuk alatt álló elsőszámú olasz telekomcég egyesüljön a piac negyedikjével, a 3 Italiaval. Utóbbi Ázsia leggazdagabb emberének, Li Ka-shingnek az érdekeltségi körébe tartozik, aki piaci információk szerint elsőszámú tulajdonos szeretne lenni az új cégben. Nem ő az egyetlen milliárdos, aki az európai távközlési szektorban terjeszkedik, ugyanis a világ legvagyonosabb embere, a mexikói Carlos Slim tavaly jelentős részesedést vásárolt a KPN-ben, illetve a Telekom Autsriában is.
Vágólapra másolva!

Rábólintottak az olaszok az egyesülési tervre

A Telecom Italia igazgatósága tegnapi ülésén jóváhagyta, hogy egyesüljenek a hongkongi Hutchison Whampoa olasz leányával, a 3 Italiaval. A telekomcég közleményében azonban kiemelte, hogy a tárgyalások még kezdeti szakaszban járnak. A tranzakció révén Olaszország első- és negyedik számú mobilszolgáltatója egyesülhet, melyben a hongkongi tulajdonos szeretné a legnagyobb részesedést megszerezni a Bloomberg információi szerint.

A Hutchison megjelenése a tulajdonosok között egyben azt is jelenti, hogy a 22,4 százalékos részesedéssel bíró Telco holdingtársaság és a Telecom Italia útjai elválnak. A Bloomberg piaci körökből származó forrásokra hivatkozva már korábban megszellőztette, hogy a Telco elsőszámú tulajdonosa, a spanyol Telefónica távközlési cég a Hutchison megjelenésével megválhat részesedésétől. Az ügyben azonban sem a Telefónica, sem a három másik tulajdonos (Generali, Intesa Sanpaolo, Mediobanca) részéről nem kívánták kommentálni a megjelenteket.

Francisco Salvador, az FGA/MG Valores stratégája szerint, ha a Hutchison kontroll jogot szerez az olasz cégben, akkor a jelenlegi nagytulajdonosok, köztük a Telefónica vélhetően megválhat részesedésétől, esetleg csökkentheti kitettségét. Az ázsiai befektető megjelenésével a Telecom Italia több jelentősebb problémája is megoldódhat a szakértő szerint. Az olasz telekomcég számára több szektortársával egyetemben komoly gondot jelent hatalmas adósságállománya, amely 2012 végén a 28,3 milliárd eurót is elérte.

Az európai távközlési szektor lett a milliárdosok célpontja

A Hutchison Whampoa Ázsia leggazdagabb emberének, Li Ka-shingnek az érdekeltségi körébe tartozik. A Bloomberg milliárdosokat rangsoroló listáján az előkelő 15. helyet foglalja el a befektető 27,4 milliárd dollárra becsült vagyona alapján. A Hutchison tevékenységi köre egyébként igen széles skálán mozog, a telekomszektor mellett az energiaiparban, a kiskereskedelemben is képviselteti magát, sőt, portfóliójában kikötők is találhatók. Az európai távközlési szektorban Olaszország mellett Svédországban, Dániában, Ausztriában és Nagy-Britanniában is jelen van a cég.

Nem az ázsiai milliárdos az egyetlen, aki megvetné lábát az európai telekommunikációs piacon. Carlos Slim, a világ leggazdagabb embere ugyanis még tavaly vásárolt egyaránt 20 százalék feletti részesedést a holland KPN-ben és a Telekom Austriában. Befektetéseit azonban mostanáig nem igazolta vissza a piac, hiszen mindkét csomagon bőven kétszámjegyű veszteséget halmozott fel Slim.

Pozitív piaci reakció

A befektetők pozitívan fogadták az igazgatóság döntését az egyesüléssel kapcsolatban, ennek eredményeképp 4 százalék feletti pluszban kezdte a mai kereskedést a Telecom Italia részvénye, ami igen jó teljesítménynek mondható a piaci hangulat függvényében.

A Telecom Italia árfolyama (Milánó)

Forrás: [origo]