Vágólapra másolva!
Nem tudnak tovább emelkedni a régiós piacok, a magyar tőzsde 0,1 százalékos csökkenéssel nyitotta a hét utolsó kereskedési napját, az OTP sem tud tovább szárnyalni. A forint stabilan a 296-296,5 közelében mozog.Az elmúlt napok gyakorlatilag féktelen szárnyalása után valamelyest korrekció látható az nyugat-európai piacokon is, a német index már közel 0,5 százalékos mínuszban áll. A háttérben, az Ázsiában is tapasztalt nemzetközi hangulatromlás áll.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Szünetet tartott a japán szárnyalás
Vágólapra másolva!

A BUX-nak is kijut a korrekcióból

Az elmúlt napok jó eredményei után, a hét utolsó napjára elromlott a hangulat a régiós piacokon is, a főbb tőzsdék 0,1-0,4 százalékos visszaesésben vannak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A magyar tőzsdén egyelőre egyedül a Richter teljesítményét lehet érdemlegesnek nevezni, a többi blue chip kivétel nélkül a negatív tartományban áll, a PannErgy már közel 1,5 százalékos mínuszt halmozott fel. Az OTP sem tud tovább emelkedni, a szerdai nagy menetelés és a tegnapi nap végi megrántás után.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az E-Star közleménye szerint elmarad a hétfőre meghirdetett közgyűlése, mivel az várhatóan nem lett volna határozatképes, a megismételt közgyűlést április 26-án tartja a cég.

Bőven 4,5 százalék alá kerülhet a hazai alapkamat, amennyiben változnak az inflációs kilátások Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke szerint. Várakozása szerint idén stagnálás elé néz a magyar gazdaság, ugyanakkor a mezőgazdaság jó teljesítményének köszönhetően akár emelkedhet is. Eközben az ipari termelés volumene 0,3 százalékkal emelkedett havi alapon, éves szinten viszont így is 1,1 százalékos visszaesés mutatkozott.

Leheletnyivel, de optimistábban látja a magyar gazdaság helyzetét a Bank of America-Merrill Lynch. Az elemzőház legfrissebb riportjában hazánk idén 0,4 százalékos GDP-növekedést produkálhat az eddig várt 0,3 százalékkal szemben. Indoklásuk szerint a kedvezőbb bővülés az elsősorban az MNB gazdaságösztönző programjának, illetve a háztartások fogyasztási kilátásainak javulása okozza.

Tegnap napközben ugyan gyengült a forint az euró ellenében 298-ig, késő délutánra azonban ismét visszaerősödött a 296,5-ös szint közelébe az árfolyam. Ma reggel is e szint közelében ingadozik az EURHUF, akár a 296-os szintet is áttörheti.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nem indul jól a nap Európában

A határidős indexeknek megfelelően gyengén nyitottak a nyugat-európai piacok, a főbb benchmarkok 0,2-0,5 százalékot veszítettek értékükből. Az esés hátterében a globális hangulatromlás állhat.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Telecom Italia 4 százalékos emelkedést nyújtott, miután a menedzsment jóváhagyta a Hutchison Whampoa olasz üzletágával történő egyesülést, így Olaszország legnagyobb és negyedik legnagyobb vezeték nélküli telefonszolgáltatója olvadhat össze. A Bloomberg információi szerint a hongkongi székhelyű társaság a létrejövő cégben kontroll jogot szeretne kapni.

A Telecom Italia árfolyama (Milánó)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az eurózóna pénzügyminiszterei ma Dublinban találkoznak, hogy Ciprusról, Szlovéniáról és Görögországról tanácskozzanak. Cipruson ugyanakkor a pénzügyminiszter bejelentése szerint újabb hét nappal meghosszabbítják a tőkekorlátozásokat.

Májusban kezdheti meg a gáztermelést Pakisztánban a PGNiG, ezen kívül idén még 2 kutatófúrást terveznek Egyiptomban - írja a PAP. A vállalat részéről ugyanakkor hozzátették, hogy Pakisztánból, Líbiából és Egyiptomból továbbra is ki szeretnének vonulni, és inkább a lengyel és az északi-tengeri mezőkre fókuszálni