Újult erővel tör felfelé a földgáz

Vágólapra másolva!
Ismét hidegen hagyta az árupiacokat a vezető amerikai részvényindexek csúcsra járatása. Egy százalék felett gyengült a két vezető olajfajta, elsősorban ennek köszönhető a Standard & Poor's GSCI index 0,7 százalékos csökkenése. A nemesfémek csekély mértékben erősödtek, de a többi piacra a gyengélkedő dollár sem volt képes vevőket csalogatni. Eközben az International Energy Agency visszavágta a globális olajkeresletre vonatkozó előrejelzését.
Vágólapra másolva!

Három nap emelkedés után tegnap 1,2 százalékot veszített értékéből a WTI crude, mivel az International Energy Agency visszavágta a globális olajkeresletre vonatkozó előrejelzését. Az ügynökség 45.000 hordóval csökkentette a napi olajfogyasztásra vonatkozó becslését, amely egyben a harmadik vágás az elmúlt három hónapban. Egy nappal korábban az OPEC is hasonló mértékben, 40.000 hordóval mérsékelte a napi fogyasztásra vonatkozó várakozását. Mindeközben az amerikai készletek nagysága 1990 óta nem látott mennyiséget ért el az elmúlt héten. A legtöbb elemzés további lemorzsolódást vár a közeljövőben az olajpiacokon.

A brent ismét jobban igyekezett lefelé, 1,4 százalékot esett a zárásra, így a WTI-hez mért a prémiuma 10,8 dollárra szűkült. Közben az amerikai földgáz befejezte néhány napos korrekcióját és friss erővel tört újabb 20 hónapos csúcsra.

Földgáz árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A nemesfémek kissé erősödni tudtak, de az izmosodás mértéke meglehetősen visszafogott volt. Dead Cat Bounce - a halott macska ugrása, így jellemezte az egyik kereskedő - az ismert tőzsdei hasonlattal élve - az aranypiacon történteket. Ha lefelé indul el az árfolyam, 25 dollárt esik, az emelkedések viszont behalnak az első 5 dollár után. Nem túl jó jelek a további erősödésben bízóknak, ez sokkal inkább egy medvepiacra jellemző viselkedés.

Megkésve bár (szokás szerint), de reagálnak a nagy házak is a megváltozott hangulatra. A Goldman Sachs újból lejjebb vágta az idei és jövő évre vonatkozó előrejelzését. Az év végi célár már csak 1450 dollár, ami jelentős eltérés az 1810 dolláros eredeti, majd a néhány hónapja csökkentett 1600 dolláros perdikcióhoz képest is. Ennél is drasztikusabb a 2014 év végére vonatkozó várakozás: 1270 dollár (!).

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Alig történt elmozdulás a gabonák piacán és a többi mezőgazdasági termék közül is csak a narancslé produkált nagyobb mozgást: 2,4 százalékot esett, amellyel élesen fordult le az előző napon elért éves csúcsáról.

Narancslé árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]