Nem viszik a Volkswageneket

Vágólapra másolva!
Közel 4 százalékot veszített pénteken értékéből Volkswagen részvénye, miután bemutatták márciusi értékesítési adataikat. Az elmúlt hónap csupán 0,2 százalékos globális növekedést mutatott az eladott autók számában, ami az első két hónapban mért 8,2 százalékos emelkedés után hatalmas csalódásként értékelhető.
Vágólapra másolva!

Csalódást keltő autóeladási adatokat közölt a Volkswagen, a legnagyobb európai autógyártó csupán 0,2 százalékkal tudta növelni autóértékesítései számát márciusban, az előző év azonos időszakához képest. Mivel az első két hónapban 8,2 százalékkal emelkedtek az eladások 2012 első két hónapjához képest, így a növekedés gyakorlatilag megszűnt az eladások számát tekintve.

Ha az első negyedévet teljes egészében nézzük, akkor 5,1 százalékos forgalomnövekedést láthatunk, azonban csak a kínai, és észak-amerikai intenzív keresletbővülés volt az, ami megmentette a német céget, az európai piac ugyanis jelentős visszaesésben van. A Volkswagen árbevétele pedig még mindig több mint 50 százalékban Európából származik, így kulcskérdés a vállalat számára a térség mihamarabbi gazdasági talpra állása.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Christian Kingler, a cég értékesítési igazgatója szerint a márciusi adatok is bizonyítják, hogy a vállalat egyre nehezebb piaci körülményekkel kénytelen szembesülni. Ezzel együtt a menedzsment fenntartja korábbi elképzeléseit, miszerint a 2013-as eredmények megegyeznek majd a 2012-es eredményekkel.

A befektetők már kevésbé hisznek ebben, az adatok publikálását követően azonnal megrohanták a részvényt. A közel 4 százalékos visszaesésen még az sem szépít, hogy a hét utolsó napját alapvetően a medvék dominálták. A Volkswagen árfolyama így tovább folytatja mélyrepülését, mely idén már majdnem 15 százalékot zuhant.

A Volkswagen árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]