Az átlagosnál drágábban vesszük az orosz gázt

Vágólapra másolva!
Magyarországra az európai átlagnál magasabb áron, és a megelőző két évinél is drágábban érkezett az orosz gáz 2012-ben. A kontinens egyik leggazdagabb országa kapja a legolcsóbban a gázt.
Vágólapra másolva!

Magyarország a középmezőnyben van az orosz gázt importáló országok között a 2012-ben fizetett ár alapján, de a 416 dolláros ára magasabb az átlagnál - derül ki a Világgazdaság pénteki összeállításából, amely az orosz Interfax hírügynökség adatai alapján készült.

A 416 dolláros árszint jelentős növekedést mutat az előző évekhez képest: 2011-ben 383, 2010-ben pedig csak 350 dollárba került Magyarországnak ezer köbméter orosz gáz. Az összesítés alapján ennél is nagyobb mértékű drágulás volt az általános.

Tavaly Macedónia volt a rekorder, ezer köbméterenként 525 dolláros importárral. Az 500 dollár körüli árat fizetők közé tartozott Csehország is, miután a cseh nemzeti gáztársaság, az RWE Transgas elutasította az orosz fél szerződéses ármodelljét, és bíróságon kikényszerítette annak felülvizsgálatát. A legolcsóbban, 323 dolláros áron Svájc vásárolt tavaly.

Tavaly a Gazprom Export 138,8 milliárd köbméter gázt exportált. 5,3 milliárd köbméter olyan gáz maradt nála, amelyet a maximális és minimális mennyiséget is meghatározó hosszú távú szerződéseiben foglalt "vidd, vagy fizess" (take or pay) kitétel ellenére nem vettek át a megrendelők.