Vágólapra másolva!
Jelentős erősödésen ment keresztül az euró forint árfolyama, és 295 alá került az árfolyam. A régiós piacok viszont gyengén teljesítenek ma, a 0,4-0,6 százalékos esések hátterében főleg a pocsék nemzetközi befektetői hangulat áll. A BUX ezzel együtt felül teljesíti a régiós tőzsdéket.Eközben Európában nem sikerül a piacoknak megállítania a mínuszokat, a DAX már 1 százalék feletti esésben van, de a francia piac is közel került hozzá.Amerika vélhetően 0,3 százalékos mínuszokkal nyithat a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Pocsék a hangulat a régióban

Nem tudnak magukra találni a régiós tőzsdék, a 0,5-1,1 százalékos visszaesések hátterében a globális piacokon lévő korrekció lehet. A BUX még viszonylag jobban tartja magát 0,5 százalékos esésével, míg az osztrák piac jelentősebb visszaesést mutat.

Forrás: [origo]

A hazai blue chipek között nagyjából egységes kép mutatkozik, a visszaesések mértéke 0,2-0,6 százalék között ingadozik. Az OTP is szenved az elmúlt napok nagy menetelése után, az árfolyam 0,4 százalékos mínuszban van, a társasággal kapcsolatos hír, hogy egyik felügyelő bizottsági tagja megvált közel 3 ezer OTP részvényétől. A PannErgy viszont magára talált, és közel 1,4 százalékot emelkedett.

Forrás: [origo]

Versenytársat kaphat a Rába a hazai buszgyártás terén, ugyanis Magyarországon terjeszkedne a kínai BYD elektronikai és járműipari cég a Figyelő szerint. Az ázsiai vállalat már idén megkezdené az elektromos autóbuszgyártást. A Rába részvényesei számára a mai nap a közgyűlés szempontjából is fontos lehet.

Idén már nem valószínű, hogy lesz több devizakötvény-kibocsátás, miután a lejáró 5,1 milliárd eurónyi devizaadósság alapvetően már le van fedve. Az ÁKK idén a tervezettnél jobban elmozdulhat a forint kötvények kibocsátása felé - mondta el Borbély László, az adósságkezelő vezérigazgató-helyettese a Reutersnek.

Kicsit gyengült a forint az euróval szemben a délelőtti órákban, a jegyzések a stabil 296-296,5 forintos szintről 297 közelébe kerültek a jegyzések. Később viszont visszatért a korábbi, 296 közelében lévő stabil szintre, majd nem sokkal 1 óra előtt át is törte azt, egészen 295,4-ig repülve, végül pedig a 295-ös szintet is gond nélkül áttörte.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Tovább csúszik a lejtőn Európa

Továbbra is gyengén teljesítenek az európai börzék, a nap elején lévő halvány mínuszokból nagyobb esésekbe váltottak a piacok. A legjobban a holland AEX teljesít, 0,3 százalékos csökkenéssel, míg a DAX már 1,2 százalékos zuhanásban van.

Forrás: [origo]

60 százalékról 55 százalékra csökkentené a Nestlé az osztalékfizetési hányadát, a tavalyi év után a vállalat 6,6 milliárd franknyi, azaz részvényenként 2,05 frankos osztalékot fizet ki. Tegnap az árfolyam 0,5 százalékot zuhant a kedvező nemzetközi hangulat ellenére, míg ma szintén ellentétesen mozog a piaccal, és minimális, 0,1 százalékos emelkedést ért el a nap első felében.

1 százalékos emelkedést mutat ma a tegnap 3 százalékot ugró lengyel Eurocash kiskereskedelmi cég árfolyama, miután az Erste elemzője szerint a vállalat továbbra is hozni tudja majd a 10 százalékos árbevétel növekedési ütemet. Az elemzőház 65 zlotys célárfolyammal és vételi ajánlással kezdte meg a papír követését, mely nemrégiben került be a lengyel WIG20 indexbe.

Az amerikai piacok 0,3 százalékos mínuszokkal nyithatnak a határidős indexek alapján, a háttérben itt is a nemzetközi hangulatromlás áll. Fontos makroadatként ma a termelői árindex, valamint a kiskereskedelmi forgalom márciusi értéke lát napvilágot.