SZÉP-kártyára kérjük az extra pénzt

Vágólapra másolva!
Az idén a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP), valamint az Erzsébet-utalvány volt a cafeteriarendszer legnépszerűbb eleme, és míg nyugdíjpénztári juttatást egyre kevesebben választanak - derül ki a béren kívüli juttatási rendszereket működtető c1 cafeteria nevű cég legfrissebb felméréséből.
Vágólapra másolva!

A juttatások népszerűségét vizsgáló elemzés a c1 cafeteria szoftverben nyilvántartott több mint 30 000 munkavállaló aktuális cafeteria nyilatkozata alapján készült.

A cég csütörtöki közleménye szerint 2013-ban a SZÉP-kártya 28,4 százalékos részesedésével megőrizte vezető helyét, az Erzsébet-utalvány pedig szorosan felzárkózott mögé 25,9 százalékkal. A SZÉP-kártya elsősége nem volt meglepetés a népszerűségi listán, de figyelemre méltó, hogy az Erzsébet-utalvány a tavalyi ötödik helyről a másodikra jött fel.

A c1 cafeteria szerint ez azért is meglepően jó eredmény, mert míg SZÉP-kártyát éves szinten akár 450 000 forint értékben lehet igényelni étkezés mellett szállásra és szabadidős tevékenységre is, addig a hagyományos étkezési Erzsébet-utalványt legfeljebb 96 000 forint értékben, kizárólag étkezésre lehet használni.

Harmadik a népszerűségi listán az egészségpénztár; ezt a megkérdezettek 16,2 százaléka választotta a tavalyi 23,3 százalékkal szemben, majd a helyi közlekedés következik 12,4 százalékos aránnyal. Nyugdíjpénztárt a megkérdezettek 9,5 százaléka kért, míg tavaly még 15,8 százalék.

Az Erzsébet-utalvány elsősorban a pénztárak rovására tudott az idén erősödni - hívja fel a figyelmet a c1 cafeteria. Hozzáfűzik: ez kétéves távlatból tekintve nem is meglepő, hiszen a melegétel-utalvány tavaly megszűnt adókedvezménye és az újonnan induló Erzsébet-utalvány körüli bizonytalanságok következtében a dolgozók tavaly a keretüket egyebek között a biztosabbnak ítélt egészségpénztárakba irányították.

A pénzek átirányítása azonban átmenetinek bizonyult, mert az Erzsébet-utalványnak egy év alatt sikerült kiépítenie a szükséges működési feltételeket, és elnyerni a dolgozók bizalmát. Így az elvándorolt pénzek az idén visszaáramlottak az étkezési célú felhasználáshoz, mindenekelőtt az Erzsébet-utalványhoz.

Ezzel az egészségpénztár és a helyi közlekedés súlya is visszatért a két évvel ezelőtti szintre, míg a nyugdíjpénztár súlyának több mint 40 százalékát veszítette el két év alatt.

A hatodik helyre erősödött a sorrendben a lakáscélú támogatás, amelynek népszerűsége megnégyszereződött ugyan tavaly óta, de még így is 1,5 százalék alatt maradt. A juttatásokat a felhasználás célja szerint vizsgálva kiderül, hogy az étkezési célú felhasználás igen magas, 45,3 százalék.

A SZÉP-alszámlák megoszlása is az étkezések elsődlegességét tükrözi, hiszen az idén vendéglátás alszámlára érkezett a SZÉP juttatások közel kétharmada, 63 százaléka. Ténylegesen azonban még ennél is nagyobb lehet az étkezés aránya, ha figyelembe vesszük, hogy a szálláshely alszámla egyenlege szálláshelyen való étkezésre is felhasználható.