Most az arany piacán pusztít Ciprus

Vágólapra másolva!
Két nap emelkedés után enyhe korrekció következett a Standard & Poor's GSCI árupiaci indexében, amely 0,2 százalékot veszített értékéből. Nagyot estek a nemesfémek, és az ipari fémek is lefelé mozogtak, de nagyot ugrott a búza. Az amerikai olaj fel, míg a brent lefelé mozdult és ugyanilyen vegyes képet láthattunk a mezőgazdasági termények piacán.
Vágólapra másolva!

Öt hónapja nem esett ekkorát az arany egyetlen nap alatt, mint a tegnapi kereskedésben. Az eladási hullámot az indította be, hogy Ciprus az aranykészletei eladásával kíván enyhíteni szorult helyzetén. Maga a 400 millió eurós mennyiség nem kellene, hogy óriási pánikot okozzon, de a befektetők rossz üzenetként értelmezték a mostanában meglehetősen szokatlannak számító lépést. A sárga nemesfém 1,8 százalékot veszített értékéből és 1560 dollár alá csúszott. A keddi heves mozgás után visszafogottabban reagált az ezüst az arany piacán történtekre, és így egy százalék alatti értékvesztéssel megúszta a napot.

Aany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

A palládium is veszített értékéből, 1,7 százalékos mínusza három hónapos mélypontra lökte a kurzust. Az árfolyam meglehetősen kritikus zónába került, a sokáig ellenállásként szolgáló szint most támaszként kellene megállja a helyét. A platina sem lógott ki a sorból másfél százalékkal vette ki részét az esésből.

Palládium árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Harmadik napja emelkedik a WTI crude ára szépen együtt mozogva a rekorddöntögető részvénypiacokkal. Tegnap fél százalékkal lépett feljebb, míg európai társa, a brent 0,4 százalékot veszített értékéből. A spread ismét szűkül és közelíti a 11 dollárt.

Az amerikai földgáz sokat ledolgozott a hét első két napján elszenvedett 2,6 százalékos eséséből, mivel tegnap 1,7 százalékkal sikerült feljebb zárnia.

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) tegnap tette közzé a globális készletekre vonatkozó számait, amely most a búza piacára volt jelentősebb hatással, így ismét 700 cent alá esett az árfolyam. A búza az idei évben már 10 százalékot veszített értékéből, amely messze meghaladja az elmúlt két hétben nagyot eső, de az év eleje óta csak 3 százalékot leértékelődő kukoricát.

Nem tudták folytatni az előző napok szép emelkedését az ipari fémek, a réz 0,7 százalékkal értékelődött le, de csökkent az cink, az alumínium, a nikkel és az ón is.

Búza árfolyama (dollár/véka)

Forrás: [origo]