A felére vágják az Eurovízió büdzséjét

Vágólapra másolva!
A józan svédek megpróbálják visszaszorítani a rongyrázást az idei Eurovíziós Dalfesztiválon, hogy a szegény országok is a magukénak érezhessék. A költségvetés így 4,5 milliárd forintra csökken.
Vágólapra másolva!

Keményen visszafogja a költségeket az idei Eurovíziós Dalfesztivál házigazdája. Svédország kevesebb mint feleannyi pénzt áldoz a döntő megrendezésére és televíziós közvetítésére, mint amennyibe a tavalyi show került - írta a Wall Street Journal amerikai üzleti lap internetes kiadása.

Az 58 éves verseny az utóbbi években a rendezők közötti technológiai vetélkedés is lett: kinek van nagyobb LED-fala, több kamerája - idézte a lap Christer Björkmant, a májusi malmői esemény producerét. Példaképp a 2009-es, moszkvai döntőt említette, ahol egy 2000 négyzetméteres LED-fallal villogtak a szervezők - el is szaladt a költség 32 millió euróra. Két évvel később Düsseldorfban 30 millió euróba került a műsor, tavaly Bakuban a becslések szerint 35 millióba.

A svédek ehhez képest ki akarják hozni 15 millió euróból (4,5 milliárd forint). Kisebb helyszín, kevesebb fény, egyszerűbb megnyitóünnepség és visszafogottabb médiajelenlét mellett döntöttek, egyebek mellett azért, hogy a pénzügyi nehézségekkel küzdő nemzetek ne veszítsék el az érdeklődésüket a verseny iránt.

A korábban mindig induló Bosznia-Hercegovina, Lengyelország, Portugália és Szlovákia az idén kimarad a versengésből a részvétel magas költségeire hivatkozva - írja a WSJ. És van még egy sor ország, ahol Björkman szerint rettegnek az illetékesek, nehogy nyerjen a képviselőjük, mert akkor a hagyományok szerint az ő nyakukba szakad a következő évi esemény megrendezése.