Vágólapra másolva!
Ismét a BUX kezdte legerősebben a reggeli kereskedést, a főbb régiós tőzsdékkel szemben már 0,5 százalékos pluszban jár a magyar index. Eközben a forint a 39 éve mért legalacsonyabb márciusi infláció hírére először 297,5-ig gyengült, majd ismét visszatért a 297-es szint alá, lényegében az adat előtti árfolyamára.Mérséklődött a tegnap nagy optimizmus a piacokon, a nyitást követően csak 0,1-0,2 százalékos emelkedésben vannak az Európai piacok.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Kirobbanó formában a tengerentúli piacok
Vágólapra másolva!

Stabilan tartja magát a forint

A vártnál alacsonyabb lett az infláció márciusban, a 2,2 százalékos árszínvonal emelkedés elmarad az elemzők által várt 2,5 százaléktól. A 2,2 százalékos szint 39 éve nem látott mélypontot jelent márciusban, melynek hátterében főleg a rezsicsökkentések, valamint a tavaly életbelépett új, 27 százalékos áfa kulcs okozta hatások állnak, vagyis az alacsony infláció hátterében főleg az adminisztratív oldalon bekövetkezett változások állnak. Az alacsonyabb infláció vélhetően megnyitja majd az utat a további kamatvágások előtt.

A tegnap nagy lemaradás után a BUX kezdte legerősebben a mai kereskedést, a 0,5 százalékos emelkedése az egyik legjobbnan tekinthető Európában. Ezzel együtt tegnap is hasonló jó kezdést produkált a BUX, majd nap végére a vert seregben találta magát. Pozitívum, hogy a régió piacai mind emelkedéssel kezdtek ma.

Forrás: [origo]

A hazai blue-chipek közül a tegnap szenvedő Magyar Telekom és Mol a BUX fő hajtóerői, viszont csökenéssel nyitott az elmúlt 2 napban szárnyaló OTP, igaz a visszaesés csupán 0,07 százalékos.

Forrás: [origo]

A Népszabadság is megerősítette az Origo.hu értesüléseit, miszerint még idén összevonásra kerülhet az MNB és a PSZÁF. Ugyanakkor a PSZÁF tegnap tagadta a két szervezet összevonását, információik szerint nincs hivatalos tudomásuk a lehetséges lépésről.

Versenytársat kaphat a PannErgy, ugyanis a hvg.hu információi szerint a CBA tulajdonosainak körébe tartozó Hansa-Kontakt Inv. Kft uniós támogatással az ország egyik legnagyobb teljesítményű mélyfúrógépét vásárolta meg. A korábban logisztikai tevékenységet végző cég ezzel egy új geotermikus üzletágat hoz létre.

Az ANY Biztonsági Nyomda közgyűlése elfogadta a javasolt 43 forintos osztalékot részvényenként, melynek kifizetése május 2-án esedékes.

A tegnapi kisebb kilengés után stabilan 297 alatt volt az euró árfolyama, a márciusi inflációs adatok viszont kisebb ingadozásokat hoztak az árfolyamban.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Enyhe pluszok Európában

Csekély mértékű korrekció figyelhető meg a nyugat-európai piacokon, a főbb benchmarkok 0,1-0,2 százalékos visszaeséssel kezdték a napot. Egyedül az olasz piac lóg ki kicsit a sorból, a FTSE/MIB index 0,2 százalékos erősödéssel kezdett ma.

Forrás: [origo]

4 milliárd eurót invesztál a General Motors az európai Opel egységébe annak ellenére, hogy a divízió veszteségesen működik. A GM ezzel megerősíti az európai piacok felé fennálló elkötelezettségét.

A kolumbiai egységének a tőzsdére vitelét tervezi a Telefónica, a spanyol telekomcég ugyanis komoly erőkkel dolgozik azon, hogy csökkentse eladósodottságát. Jelenleg a Telefónica az ottani divíziónak a 70 százalékos tulajdonosa, mely tavaly 1,7 milliárd euró árbevételt ért el. A Financial Times szerint a megbeszélések még a kezdeti stádiumban vannak.

5,1 százalékkal 11,6 milliárd frankra növelte árbevételét a svájci Roche gyógyszergyártó, mely meghaladja az elemzői konszenzusban szereplő 11,5 milliárd frankot.

Lengyelország devizakötvény kibocsátásra készül a második félévben, a potenciális devizák között a dollár, az euró, a jen és a svájci frank merült fel. A lengyelek az első negyedévben már idei finanszírozási igényük 60 százalékát fedezték az első negyedév végére, ezért már a 2014-es igények kielégítésére is sor kerülhet - írja a Puls Biznesu a pénzügyminiszter helyettes nyilatkozatára hivatkozva.