Jegeli sarkvidéki fúrásait az olajmamut

Vágólapra másolva!
Felfüggeszti olajkutatási tevékenységét az Északi-sarkvidéken Alaszka legnagyobb olajkitermelő vállalata, a ConocoPhillips. A társaság a szabályozási környezet bizonytalansága és a különböző engedélyeztetési eljárások kesze-kuszasága miatt döntött a lépés mellett.
Vágólapra másolva!

Jó darabig jegeli olajkutatási tevékenységét az Északi-sarkvidéken Alaszka legnagyobb olajkitermelő vállalata, a ConocoPhillips. A társaság nincs kibékülve a szövetségi szabályozási környezettel, bizonytalannak tartja azokat, így jobbnak látja visszavonulót fújni - írja a Financial Times.

Ilyen okok miatt már a Conoco számos versenytársa döntött úgy az utóbbi hetekben, hogy rövidebb-hosszabb ideig nem végez fúrási tevékenységet Alaszkában. A Royal Dutch Shell minimum év végéig, a norvég Statoil pedig legalább 2015-ig függesztette fel olajkutatási tevékenységét Alaszka északi partvidékén. A Conoco hivatalos közleménye szerint jelenleg nem lenne megfontolt döntés óriási pénzösszegeket költeni a fúrásokra.

Ezzel az észak-amerikai sarkvidék egyre jobban lemarad az orosz északi-régióval zajló versenyben, ahol a nagy olajtársaságok egyre jobban fokozzák aktivitásukat, egyre több olajfúró egységet létesítenek, ráadásul a szabályozói környezet is jóval kiszámíthatóbb. Ennek jeleként a Gazprom Neft is megkezdi az olajkitermelést Oroszország északi partvidékén az év vége fele, sőt, a Shell-lel együttműködési megállapodást fog kötni közös kutatási tevékenység folytatásáról Oroszországban.

Alaszkában 2008-tól kezdve fokozatosan nőtt az olajtársaságok aktivitása, melynek során a ConocoPhillips is 506 millió dollárt költött arra, hogy 98 különböző helyszínen végezhessen olajfúrási tevékenységet a csukcsi-tengeren, mely a Shell számításai szerint 25 milliárd hordónyi nyersolajat rejt. A Conoco szóvívőjének tájékoztatása szerint, a vállalat csak abban az esetben folytatja tevékenységét Alaszkában, ha megbizonyosodnak a szabályozói rendszer kiszámíthatóbb, és megbízhatóbb működéséről, melyre az utóbbi öt évben még nem volt példa.

A környezetvédők mindenesetre örülnek az olajtársaságok ideiglenes kivonulásának, a Greenpeace szerint ez méltó példája annak, hogy az iparág még nem készült fel a világ legextrémebb környezetében való működésre. Az egyesület szerint eljött az idő a kormányok számára, hogy leállítsák a meggondolatlan, és környezetkárosító olajkitermelést a sarkvidéken.

A hírre kisebb eséssel reagáltak a ConocoPhillips részvényei, melyek viszont már tegnapi záróértékükig korrigáltak vissza.

ConocoPhillips árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]