Létrejöhet a gigafúzió a telekomszektorban

Vágólapra másolva!
Új feltételekkel állt elő a Deutsche Telekom annak érdekében, hogy a MetroPCS részvényesei rábólintsanak a a német cég amerikai leányvállalatával, a T-Mobile USA-val történő összeolvadásra. Ezzel valószínűleg lezárulhat a régóta húzódó felvásárlási történet, mivel a MetroPCS tulajdonosai elfogadhatják az ajánlatot, és így a Deutsche Telekom megvalósíthatja a régóta áhított amerikai terjeszkedést. Ennek a nagyobb valószínűségét jól jelzi, hogy a MetroPCS részvényei tegnap nagyobbat emelkedtek, tehát a befektetők is optimistán tekintenek a jövőbe az ügylettel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Finomított felvásárlási ajánlatán a Deutsche Telekom annak érdekében, hogy amerikai leányvállalata, a T-Mobile USA összeolvadhasson a MetroPCS tengerentúli telekomtársasággal. Az új javaslat szerint a Deutsche Telekom 3,8 milliárd euróval kevesebb adóssággal szállna be az összeolvadással létrejövő új vállalatba, és a meglévő hiteleinek kamatán is fél százalékpontot vágna. A német cég ezen túl a mostani 6 hónapról 18 hónapra terjesztené ki az új vállalat részvényeire vonatkozó "lockup" időszakot, vagyis azt a periódust, ami alatt a papírok nem kerülhetnek értékesítésre a piacon - írja a Bloomberg.

Az ajánlat finomítására azért van szükség, mert a két cég összeolvadását a MetroPCS számos tulajdonosa ellenzi, köztük John Paulson hedge fund guru is, aki szerint az új társaság gigantikus adósságteherrel, magas finanszírozási költségekkel és előnytelen részvényesi arányok mellett egyesülne, ami elfogadhatatlan számára.

Az új feltételekkel szinte az utolsó pillanatban állt elő a német telekomcég, mivel a MetroPCS tulajdonosai két nap múlva szavazáson döntöttek volna, hogy elfogadják-e a korábbi ajánlatot. Hogy legyen idejük átgondolni a finomított javaslatokat, a részvényesek szavazását április 24-ére halasztották el. A kisebb adósságteher miatt a részvényesek valószínűleg könnyebben "bólinthatnak rá" a felvásárlásra, különösen annak fényében, hogy így az új társaság könnyebben valósíthatna meg hálózati fejlesztéseket és több, vezetéknélküli hálózatok piacán működő vállalatot vásárolhatna fel.

A német vállalat az európai piacon tapasztalható visszaesést próbálja kompenzálni a tengerentúli terjeszkedéssel. A MetroPCS ügylet nagy segítségére lehet a vállalatnak, ennek köszönhetően könnyeben vehetné fel a versenyt olyan óriáscégekkel, mint a Verizon vagy az AT&T.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ha létrejönne az összeolvadás, a MetroPCS 26 százalékos tulajdonossá válna az új cégben. A Deutsche Telekom 2011-ben már megpróbálta az amerikai terjeszkedést megvalósítani, mikor az AT&T kívánta felvásárolni, de akkor az AT&T kihátrált az üzletből.

Az új ajánlatot a MetroPCS részvényesei kedvezően fogadták, ugyanis az amerikai cég papírjai 3,3 százalékot erősödtek tegnap. A Deutsche Telekom részvényei a tegnapi 2 százalékos drágulás után kisebb pihenőt tartanak, és 0,1 százalékos mínuszban forognak.

MetroPCS árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Deutsche Telekom árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]