Csak a legjobbaknak jut majd hitel

Vágólapra másolva!
Egy év alatt a felére, 47,4 milliárd forintra csökkent a Raiffeisen Bank vesztesége, a bank keresi a hitelezési lehetőségeket, és nem csökkenti a hitelállományát - mondták el a bank vezetői. Heinz Wiedner elnök-vezérigazgató szerint a jegybank jó irányba lépett, de a 2 százalékos hitelkamatra vonatkozó elképzelést még felül kell vizsgálni, mert ilyen áron a kis hazai cégek többsége nem fog tudni hitelt kapni.
Vágólapra másolva!

Az alacsony hitelkamat nem old meg mindent, az ország iránti bizalmat is vissza kell állítani ahhoz, hogy újra legyen beruházási kedv és gazdasági növekedés - jegyezte meg Heinz Wiedner a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjával kapcsolatban.

Mint mondta, az országnak és a bankoknak nagyon nagy szükségük van a növekedésre, mert csak megszorításokkal az ország és a vállalatok sem tudnak előrébb jutni. A jegybank jó irányba lépett, de még nem lehet tudni, mennyire lesznek hatékonyak az intézkedései - jegyezte meg Wiedner.

A részleteket még ki kell dolgozni, a 2 százalékos kamatmarzsról még beszélnünk kell, mert az nem fedezi a kis- és közepes vállalkozások hitelezési kockázatait és a hitelnyújtás költségeit - hangsúlyozta a Raiffeisen Bank elnök-vezérigazgatója. Szerinte ilyen áron csak a legjobb cégek kaphatnak majd hitelt, de a többségük nem.

Heinz Wiedner elmondta, hogy a bankszövetség más megoldásokat is keres a növekedés beindításához, és különösen a vállalati hitelezés felpörgetésének módjait keresik. Ezzel kapcsolatban egyébként a Raiffeisen optimista, különösen a nagyobb vállalatoknál látnak lehetőséget a növekedésre, kisebb mértékben a kkv-knál, miközben a lakossági hitelkeresletben nem látszik élénkülés.

Horváth Krisztina, a Raiffeisen vezérigazgató-helyettese hozzátette, 2012 nem volt könnyű év, de már sokkal jobb volt, mint 2011. A Raiffeisen ugyan tavaly is veszteséges lett (az adózott eredmény 47,4 milliárd forint volt, közel feleakkora, mint 2011-ben), de például a rossz hitelek után megképzett céltartalékokat a felére tudták csökkenteni. A bank piaci részesedése nem változott, továbbra is az első 5 nagybank között van (részesedésük 6-12 százalék az egyes részpiacokon).

A mérlegfőösszeg 9 százalékkal csökkent, a hitel-betét arány 110 százalék alá csökkent, és ez már egy egészséges arány a korábbi évekhez képest (amikor a bankrendszer egészében 140 százalékos is volt ez a mutató).