Édesszájú vásárlói mentették meg a Marks & Spencert

Vágólapra másolva!
4 százalékot emelkedett a brit Marks & Spencer árfolyama, miután a cég közzé tette első negyedéves értékesítési adatait. Az árbevétel 0,6 százalékkal emelkedett a Nagy-Britanniában a legalább egy éve nyitva lévő üzletek esetében, és bár a hagyományos ruházati üzletág bevételei továbbra is komoly visszaesést mutatnak, az elemzői konszenzust így is sikerült bőven meghaladnia.
Vágólapra másolva!

Kiváló negyedéven van túl a brit Marks & Spencer, a ruházati termékeket, valamint édességeket értékesítő vállalat árbevétele a legalább egy éve nyitva lévő üzletek esetében 0,6 százalékos növekedést produkált az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest az Egyesült Királyságban. Az árbevételen belül viszont tovább nőtt a szakadék a két legfontosabb üzletág, a ruházati termékek eladásából és az élelmiszerek értékesítéséből származó bevétel között, melyek aránya a teljes bevételhez viszonyítva nagyjából megegyezik egymással.

Forrás: [origo]

A hagyományos ruházati üzletág bevétele továbbra is visszaesést mutat, 3,8 százalékkal zsugorodott az egy éve nyitva lévő üzletek esetében. Apró vigasz lehet, hogy az elemzők még ennél is nagyobb, 4-6 százalékos zuhanásokra számítottak. Utoljára 2010 negyedik negyedévében tudott bővülést felmutatni az előző időszakhoz képest. A háttérben a ruházati termékek árán lévő jelentős diszkont áll, amivel a vállalat a forgalom megtartását kívánja elérni.

Az élelmiszerekből származó bevételek viszont továbbra is a cég növekedésének motorját adják, az elmúlt 4 évben folyamatos bővülést hozott a szegmens. Az elemzőket pedig most is sikerült meglepni, az elemzői konszenzusban szereplő 1,9-3,5 százalékos értéket bőven meghaladva 4 százalékos árbevétel növekedés realizált az angol cég.

A jövő komoly kihívásokat tartogat a vállalat számára, véli John Dixon, a Marks & Spencer vezérigazgatója. A vezér külön kiemelte a ruházati üzletágat, melynek átalakításán már így is nagy erőkkel dolgozik a brit cég, viszont Dixon szerint a jövőbeli "kemény piaci viszonyok" közepette nem várható jelentős bővülés a szegmenstől.

A Marks & Spencer tehát nincs könnyű helyzetben, az elemzők és a befektetők sem győződtek meg róla, hogy a cég a közeljövőben jelentős bővülési ütemet tudna produkálni. A Goldman Sachs épp a héten minősítette le a papírt, korábbi 3,6 fontos célárát 3,45 fontra módosítva. A mai bejelentés ezzel együtt jelentős lökést adott az árfolyamnak, szinte egész nap 4 százalék felett pluszban tartózkodott a papír.

Utoljára egyébként márciusban tudott ekkora napi emelkedést produkálni az árfolyam, akkor a katari állami befektetési alapot hozták szóba a vállalat lehetséges felvásárlásával kapcsolatban. A pletykák akkor 8 milliárd fontos felvásárlási árról szóltak.

A Marks & Spencer árfolyama (London)

Forrás: [origo]