Vágólapra másolva!
Megnyugodott a forint nap végére, az árfolyam végül visszatért a 297-es szintre. A BUX szereplése viszont csalódásként értékelhető, a régiós tőzsdéktől abszolút elmaradva, nap végére 0,1 százalékos csökkenésben zárt.A nyugat-európai piacok valóssággal szárnyra kaptak, van olyan tőzsde is, ahol 4 százalék körüli emelkedés volt, de még a német piacon is bőven 2 százalék feletti pluszok jelentkeztek.Az amerikai piacok szintén átvették az európai optimizmust, a Nasdaq például már 1,5 százalékos emelkedést ért el a nap első felében, köszönhetően a Facebook kiváló, 4,5 százalékos erősödésének.
Vágólapra másolva!

A 297-es szinten billeg a forint

Úgy tűnik stabilizálódott a forint euróval szembeni árfolyama a reggeli nagyobb gyengülést követően, mikor 298,6 közelébe is eljutottak a jegyzések. Jelenleg a 297-es szint közelében áll az árfolyam, ami a tegnapi záróértékének tekinthető. Az árfolyamot a mai MNB jegyzőkönyv közzététele sem tudta megingatni.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Jól teljesítettek a régiós tőzsdék, az osztrák és a prágai tőzsde 2 százalék feletti pluszokban zárt. A magyar piacon már kevésbé volt ilyen jó hangulat, nap végére jelentősen elfáradt a BUX, és átcsúszott mínuszba, 0,1 százalékkal zárt alacsonyabban.

Forrás: [origo]

A BUX gyengélkedésében a Mol és a Magyar Telekom játszotta a főszerepet, 1, valamint 0,5 százalékos zuhanásával. Bár az elmúlt napokban kiváló teljesítményt nyújtó OTP, valamint a gyógyszergyártók nap végére is pluszosak maradtak, ez sem segített a BUX-nak.

Forrás: [origo]

746 ezer PannErgy részvényt értékesített az ONP Holdings, részvényenként 330 forintos árfolyamon. A cég részesedése így 12,5 százalékról 8,6 százalékra esett vissza. Az ONP 275 forintos árfolyamon vette a papírokat, így közel 41 milliós profitot ért el 43 nap alatt. A PannErgy számára igen mozgalmas a mai nap, miután ma érkezett a hír, hogy lemondott a PannErgy leányában, a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt-ben betöltött igazgatósági tagságáról Albrecht Ottó.

Vélhetően a monetáris tanács tagjai közül választ alelnököt ma este Orbán Viktor miniszterelnök - értesült a hvg.hu kormányzati forrásból. Bár pontos nevet egyelőre nem lehet tudni, de ha pontos az értesülés, akkor öt névre szűkült a kör.

Szédületes tempót diktál Európa

Valósággal kilőttek ma az európai piacok, valamennyi index 1,5 százalékos plusz felett zárt. A periféria országok tőzsdéi pedig 3 százalékos emelkedés felett fejezte be a napot, de a német DAX is 2,2 százalékot ért el.

Forrás: [origo]

Olaszország 11 milliárd euró értékben adott el ma diszkontkincstárjegyeket, viszonylag nagy érdeklődés mellett. Pozitívum volt a kibocsátás során, hogy az előző aukciókhoz képest a 3 és a 12 hónapos papírok esetében is csökkentek a hozamok.

Csökkentheti a 2013-as évre vonatkozó előrejelzését a Daimler. A német autógyártó a gyenge európai kereslet miatt folyamodhat a lépéshez a Reuters értesülései szerint. A vállalat vezérigazgatója nem látja az európai piacokon a fordulat jeleit. A Daimler az első negyedéves gyorsjelentés után tesz közzé bővebb információt majd az idei évvel kapcsolatban.

A Daimler árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]

Nem túl optimista a Siemens vezérigazgatója. az ipari konglomerátum vezetője úgy véli, a termékeik iránt még mindig gyenge a kereslet. A CEO szerint a világgazdaság nem tud "hátszelet", támogatást biztosítani számukra, hiába véli több cég, hogy az év második felében javulhat a helyzet, ők nem erre számítanak.

Rekordszinten az S&P 500

Amerika sem maradt adós ma a jó teljesítménnyel, az S&P 500 meghaladta a napi maximumát, melyet még több mint 5 éve állított fel, de a többi tőzsde is 1 százalék körüli emelkedéseket produkált a kereskedés első harmadában.

Forrás: [origo]

Mind a 10 S&P 500 komponens remekül teljesít, bár a nyersanyag szektor képviselői "csupán" 0,3 százalékos emelkedést tudtak elérni a nap első felében. Ezzel szemben a technológiai szektor, főleg a Facebook emelkedésének köszönhetően már átlagosan 1,7 százalékos emelkedést ért el.

Forrás: [origo]

Komoly szeletet hasíthat ki a Facebook a Google hirdetési bevételeiből, állítja az IDC. Az elemző cég szerint a mobilhirdetések piaca rendkívül nagy növekedés előtt áll, mely inkább a Facebook, sem pedig a Google bevételeit növelheti meg, főként a Facebook Home alkalmazásban rejlő potenciál segítségével. A Facebook árfolyama már 4,5 százalékos emelkedésben van.

A Facebook árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

A vártnál korábban, 15 órakor jelent meg az előző Fed ülés jegyzőkönyve, mivel véletlenül hamarabb küldték ki a papírokat néhány embernek, mint szerették volna. A Fed tagjai megosztottak a kötvényvásárlási program folytatását illetően, volt olyan Fed vezető, aki azonnal abbahagyta volna a programot, de többen csökkentenék a kötvényvásárlások ütemét az év közepe felé közeledve. Az arany negatívan reagált a bejelentésekre, mintegy 10 dollárt esett az árfolyama.

Benyújtotta a Kongresszusnak Barack Obama a 2014-es pénzügyi évre vonatkozó költségvetési tervét, mely 3,77 ezer milliárd dollár keretet biztosít a kormány számára. A szociális kiadásokra és a Medicare-re fordított összeg csökkentését is tartalmazza a terv, továbbá a költségvetés számai szerint 4,4 százalék lehet a hiány.

A világ legnagyobb kötvényalapkezelője, a Pimco ismét az amerikai államkötvények vételét preferálja, sőt márciusban elkezdte a saját portfólióját is átsúlyozni, hogy megelőzze a japán alapkezelőket, ugyanis a szigetországban a történelmi mélypont körül mozognak a hozamok.