Vágólapra másolva!
Már nem a BUX a régiós börzék éllovasa, sőt 0,2 százalékos emelkedése eltörpül a többi tőzsde 1,4 százalék feletti emelkedése mellett. A forint is megszédült a késő délelőtti órákban, 298,6-ig is eljutottak a jegyzések.Ezzel szemben Európában erősödtek a reggeli pluszok, főként a periféria országok tőzsdéi mutatnak jelentős emelkedést, a spanyol piac már 2 százalékos pluszban áll.Amerika is átveheti a jó hangulatot, a nyitás vélhetően 0,2-0,3 százalékos pluszokkal történhet a határidős indikációk alapján.
Vágólapra másolva!

Sereghajtó lett a BUX

Elveszítette első helyét a BUX a régiós tőzsdék között, míg a többi börzén 1,4-2 százalékos emelkedések vannak, addig a BUX 0,2 százalékos növekedéssel kullog a mezőny végén, de legalább nem esik a magyar tőzsde értéke.

Forrás: [origo]

Bár az OTP egyelőre kitart a reggel elért 1,5 százalékos növekedése közelében, a többi blue chip közül már csak az Egis tud emelkedni.

Forrás: [origo]

A Vodafone egyenlő feltételeket kér az NMHH-tól, miután a hatóság közleménye szerint a jövőben mégsem újítaná meg automatikusan a telekomcégek frekvenciahasználati engedélyét. A Vodafone elmondása szerint a felek szerződésben rögzítették, hogy az állam a frekvenciahasználati jogosultság meghosszabbítása során nem alkalmaz hátrányosabb feltételeket, mint amit a Magyar Telekom és a Telenor esetében alkalmazott 2007-ben.

Megnyugodhat az Magyar Telekom, ugyanis a svéd Tele2 szóvivője szerint nincs napirenden a visszatérés a magyar piacra, ezzel megcáfolva a hwsw.hu-t.

Élesen gyengülésnek indult a forint dél előtt valamivel, 298,6 közelében is megfordult az euró-forint árfolyam. Reggel még újabb csúccsal (a grafikonon mélyponttal) kacérkodott a forint 296,5 alatt, de nem tudta megtartani "erejét".

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Rákapcsolt Európa

Fokozták a tempót a nyugat-európai piacok, az angol piacot leszámítva a főbb indexek 1 százalék feletti pluszban tartózkodnak. A periféria országok piacainak különösen jól megy, a spanyol tőzsde már 2 százalék feletti emelkedésben van.

Forrás: [origo]

A szlovén bankrendszer megmentése lényegesen több kerülhet, mint amivel korábban számoltak az OECD kalkulációi szerint. A szlovén kormány számításai szerint 1 milliárd euró körüli összeggel lehetne megerősíteni a bankokat, de többek szerint ez kevés lehet. Néhány Wall Street Journal által megkérdezett elemző 3-4 milliárd euróra teszi ezt az összeget. A szlovén bankszektorral kapcsolatos problémák az elmúlt hetekben láttak napvilágot, ráadásul a kötvényhozamok emelkedése is aggasztó az országban.

Két cég árfolyama is jelentős emelkedésben van elemzői felminősítések miatt. Az EasyJet 3,8 százalékot emelkedett, miután a Citi fogalmazott meg vételi ajánlást a papírokra, míg a francia Thales 2,8 százalékot növekedett, az Exane kedvező ajánlásának következtében.

Az EasyJet árfolyama (London)

Forrás: [origo]

Az amerikai piacok vélhetően 0,2-0,3 százalékos pluszokkal nyithatnak a határidős indikációk alapján. Bár a nap folyamán nem érkezik fontosabb makroadat, a vállalati és európai hírek jelentősen befolyásolhatják a kereskedés irányát.