Már 110 évre elegendő Amerikában a földgáz

Vágólapra másolva!
Egy vezető elemzőcsoport megemelte az amerikai gázmennyiség nagyságát, főként a palagáz forradalom kibontakozása miatt. A Potential Gas Committee számításai szerint az elmúlt 48 év legnagyobb mértékű korrekcióját hajtották végre, a jelenlegi fogyasztással számolva 110 évre elegendő a földben lévő gáz az amerikaiak számára.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 48 év során a legnagyobb mértékben emelte meg a neves amerikai elemzőcsoport, a Potential Gas Committee (PGC) az Amerikában technikailag felszínre hozható gáz mennyiségét. A kétévenkénti felülvizsgálat során arra jutottak, hogy a 2010 végi szinthez képest nagyjából 486 ezer milliárd köblábbal, azaz 13,77 ezer milliárd köbméterrel több gázzal rendelkezik az USA. Összehasonlításképpen: Magyarország 2011-ben 10,2 milliárd köbméter gázt fogyasztott.

A megugrás mögött elsősorban a palagáz előretörése húzódik meg. A szakértők a számítások során figyelembe vették a szárazföldi és a tengeri, valamint a hagyományos, illetve a nem hagyományos gázlelőhelyeket is, köztük a réteggázt, a palagázt és kőszénrégetből nyert gázt is.

A PGC kalkulációi alapján az látható, hogy a hagyományos lelőhelyek (palagáz, réteggáz, konvencionális) két év alatt 28 százalékot bővültek, míg a kőszénből kinyerhető gáz mennyisége 0,2 százalékot zsugorodott, így a teljes technikailag felszínre hozható gáz nagysága közel 26 százalékot bővült.

A PGC vezetője a tanulmány publikálása után azt is hozzátette a közleményében, hogy a földtani tudás folyamatosan javul, továbbá a kútfúrás és a nyersanyag felszínre hozásának technikája is javul, ami lehetővé teszi jobban hozzá lehessen férni a földgázhoz. Ez pedig lehetőséget ad arra, hogy növekedjenek a készletek.

Forrás: IEA


A legjelentősebb jelenlegi és jövőbeli észak-amerikai palagáz és szénrétegből nyerhető gázmezők (forrás: IEA)

A PGC számai is megerősítik a korábbi folyamatokat, miszerint a palagáz miatt Amerika hatalmas gázvagyonnal rendelkezik. A 2010-es számítások alapján 100 évre volt elegendő az akkori fogyasztással és az akkori készletekkel számolt gáz. A mostani adatok szerint viszont már 110 évig fedezi a nyersanyag az amerikai szükségleteket.

A technológiai fejlődés révén tartósan alacsony maradhat hosszabb távon is a földgáz ára az USA-ban annak ellenére, hogy jelenleg technikailag nem lehet kizárni a nyersanyag árának emelkedését. Ezt támaszthatja alá az is, hogy jelentősen nő a kereslet a földgáz iránt, viszont a kínálat mintha nem tudná ezt az ütemet követni.

Henry Hub földgáz havi grafikon (dollár/mmbtu)

Forrás: [origo]