Fél év múlva jöhetnek a Matolcsy-bankók

Vágólapra másolva!
A jegybank jelentős készpénztartalékai miatt a már Matolcsy György aláírásával készülő bankók csak később kerülhetnek forgalomba. A 2000-es címlet forog és kopik a leggyorsabban, ezekkel legkorábban fél év múlva fizethetünk.
Vágólapra másolva!

Idén mindössze két címlet, az 500 és a 2000 forintosok gyártását rendelte meg a jegybank, ezek azok, amelyekre az új jegybankelnök, Matolcsy György aláírása először rákerülhet - írta a Napi Gazdaság.

A leggyorsabban a 2000 forintos bankók kopnak el, átlagosan 2 év alatt. Az idén gyártott, tehát a már akár Matolcsy aláírását is tartalmazó címletek legkorábban fél év múlva kerülhetnek forgalomba, az 500-asok viszont csak jövő évben.

A jegybank biztonsági okokból nem árulta el mennyit, de jelentős tart készpénztartalékot tart, ezeket folyamatosan hozzák forgalomba, így előbb a korábban gyártott bankóknak kell kikerülniük a forgalomba, mielőtt a Matolcsy által aláírtakra kerülne a sor.

Az előző vezetés, vagyis Simor András, Karvalits Ferenc és a két napja lemondott Király Júlia aláírása még évekig foroghatnak, hiszen a nagyobb címletek a jegybankba ritkábban kerülnek be, miközben a ritkább használat miatt tartósabbak is. A forgalomból egy 20 ezres címletű bankó 13,5 év alatt kopik ki átlagosan, és átlagosan több mint két év, amíg újra megfordul a jegybanknál.