A cégek bíznak a pozitív fordulatban

Vágólapra másolva!
A gazdaságpolitikát és az adókat tekintve jelentősen javult, az uniós pályázatokat tekintve jelentősen romlott a vállalkozások hangulata. Összességében bizakodóbbak lettek a kkv-k.
Vágólapra másolva!

Jól láthatóan javult a hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) hangulata a K&H bizalmi indexe szerint. A gazdaságpolitikát, az adókat és a hitelkamatokat tekintve is optimistábbak lettek.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével készült kutatás szerint a bizalmi index 9 pontot emelkedett. Még így is mínusz 26 ponton áll, vagyis alapvetően borús a hangulat, de az emelkedés kedvező irányú változást jelez.

Minden bevételi kategóriában javult a hangulat, de a leginkább a mikrovállalkozások lettek optimistábbak. "A mikrovállalkozások bizalomjavulása feltehetően összefügg a fogyasztói bizalmi index legutóbbi, jelentős mértékű (26,6 pont) javulásával, ami az alacsony mértékű inflációnak és a 10 százalékos rezsicsökkentésnek köszönhető" - magyarázta az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője. Az ágazati bontást tekintve a mezőgazdasági vállalkozásoknál történt a legnagyobb javulás, a szolgáltatásoknál csak enyhén optimistábbak a megkérdezettek.

"A legutóbbi felmérés eredményei azt mutatják, hogy a gazdaságpolitika és a közterhek megítélése is javulni tudott. Ez egyrészt annak tudható be, hogy nőtt azon cégek aránya, akik szerint a kormányzat a következő 1 évben vállalkozásbarát intézkedéseket hoz majd, másrészt egyre többen számítanak a közterhek csökkenésére vagy stagnálására. Növekedett azon cégek aránya is, amelyek alacsonyabb hitelkamatokra számítanak a közel egy éve csökkenő jegybanki alapkamattal összefüggésben" - mondta a kkv-szakértő.

A szállítókkal és az uniós pályázatokkal kapcsolatos kérdésekben viszont rosszabb lett a cégek értékelése. Utóbbi fő oka a pályázati lehetőségek szűkülése, mivel csökkent azon cégek aránya, amelyek hallottak vagy olvastak érdekes pályázati lehetőségekről. Az egy vállalkozásra eső pályázatok átlagos száma 3,5-ről 2,7-re esett emiatt, az elnyertek száma pedig 1,6-ről 1,4-re.