14 éve nem volt ilyen: leminősítették Kínát

Vágólapra másolva!
A korábbi "AA-"-ról "A+"-ra vágta vissza Kína szuverén adósbesorolást a Fitch hitelminősítő, aki leginkább a kínai hitelbuborék egyre nagyobbra fújódása miatt fejezte ki aggodalmát. A kínai pénzintézetek hitelkitettsége ugyanis már az ország GDP-jének 198 százalékára ugorhat év végére, ami súlyos kockázatot jelent Kína számára. A Fitch a lépéssel olyat tett, amire 1999 óta nem volt példa, vagyis 14 év után először minősítette le Kína adósbesorolását egy nagy hitelminősítő.
Vágólapra másolva!

Visszavágta Kína szuverén adósbesorolását a Fitch többek között azzal az indokkal, hogy az ország növekvő adósságproblémái súlyos gondokat okozhatnak a közeljövőben. Kína minősítése emiatt a korábbi "AA-"-ról "A+"-ra változott, ezzel pedig a Fitch az első hitelminősítővé vált, mely 1999 óta újra leminősítette a hatalmas országot.

A hitelminősítő a kínai bankszektor elszaladó hitelezésére is figyelmeztetett, a kínai pénzintézetek hitelkitettsége már a GDP 198 százalékának megfelelő összegre ugorhat év végére a 2008-as 125 százalékról, ami komoly kockázatot jelent számukra. A hitelezési aktivitás a 2008-as válság után gyorsult be veszélyesen Kínában, mivel az állami tulajdonú bankok annak segítségével próbálták a kínai gazdaság nagymértékű növekedését fenntartani. Ennek ára többek között az ingatlanárak elszaladása, az önkormányzatok súlyos eladósodottsága, túlzott kapacitások kiépülése, és a kormányzati beruházások magánberuházásokat kiszorító hatása volt.

A kínai hitelbuborék veszélyére már számos szakértő felhívta a figyelmet, köztük Marc Faber befektetési guru, és a Bank of America Merrill Lynch is. A bankház legutóbbi felmérése szerint a kínai "hard landing", vagyis a gazdasági növekedés jelentős visszaesése az egyik legnagyobb kockázat jelenleg a világban. A Fitch szerint a bankok óriási hitelkitettsége az ország számára komoly veszélyt jelent, mivel a nem-teljesítő hitelek arányának lehetséges növekedése miatt a bankszektor, vagy az önkormányzatok jelentős méretű állami mentőcsomagra szorulhatnak a későbbiekben.

Ezen kívül a hitelminősítő a kínai gazdaság struktúrális gyengeségei - például az alacsony bérköltségek, a kormányzati szabályozások alkalmazásában megfigyelhető lemaradások - miatt is aggodalmát fejezte ki. A Fitch a leminősítés után pesszimistábban ítéli meg Kína helyzetét, mint a Standard & Poor's és a Moody's, a másik két hitelminősítő ugyanis úgy véli, az ázsiai országban Kína óriási gazdaságának köszönhetően kisebb a bankválság kialakulásának esélye.

A kínai kormány már számos erőfeszítést tett az utóbbi három évben a hitelezés begyorsulásából fakadó problémák megoldására, többek között költséges kampányt kezdett az ingatlanárak emelkedésének megfékezésére, megtiltották második lakás vásárlását a felkapott helyeken, az önkormányzatok hitelfelvételének feltételeit pedig jelentősen megszigorították. Részben ennek eredményeként tavaly több mint egy évtizedes mélypontra zuhant vissza a kínai gazdaság növekedése, noha az utolsó negyedévben a javulás jelei voltak láthatóak.

Forrás: [origo]

Egyes elemzők viszont attól tartanak, hogy a kormányzat intézkedései nem elegendőek a kínai hitelbuborék kezelésére. Ezt jól jelzi, hogy a bankok hitelállománya tavaly további 23 százalékkal emelkedett, ami nem éppen az intézkedések sikerességét mutatja.

Kínával kapcsolatban további negatív hír, hogy márciusban 880 millió dollár volt az ország külkereskedelmi hiánya, miközben előzetesen 15,15 milliárd dolláros többletet vártak a szakértők. A gyengébb adat oka főleg a megugró import és a vártnál kisebb export volt, a behozatal ugyanis 14,1 százalékkal bővült éves alapon márciusban a 6 százalékos növekedési előrejelzés helyett. A kivitel pedig "csupán" 10 százalékos bővülést mutatott éves alapon az év harmadik hónapjában, holott az elemzők 11,7 százalékos növekedésre számítottak.