Vágólapra másolva!
Kiválóan teljesít ma az OTP és abszolút a BUX éllovasának számít 3 százalékot meghaladó emelkedésével. A BUX-nál ezzel együtt csak az osztrák piac teljesít jobban a régiós tőzsdék közül. Az euró árfolyama a 297 forintos szint közelében mozog az utóbbi órákban.Nyugat-Európában pozitív hangulat uralkodik a főbb piacokon, valamennyi index árfolyama emelkedik, különösen a periféria országok részvénypiacai teljesítenek jól, az olasz és spanyol tőzsde emelkedése az 1 százalékot közelíti.Amerika vélhetően 0,1-0,2 százalékos emelkedéssel nyithat a határidős indexek jelenlegi állása alapján.
Vágólapra másolva!

Az OTP emelkedése szab irányt a BUX-nak

Egyre nagyobb emelkedésben a BUX, a piacnyitás utáni 0,15 százalékról már 0,8 százalékra növelte az előző záróárhoz viszonyított értékét, ezzel pedig a régiós tőzsdék között is előkelő helyet foglal el. Legjobban továbbra is az osztrák tőzsde teljesített, köszönhetően az Erste-nek, míg a lengyel WIG20 már lassan a negatív tartományba fordul át.

Forrás: [origo]

A hazai piac emelkedésében továbbra is az OTP erősödése játszik főszerepet, az Oroszországban terjeszkedni kívánó bank árfolyama több mint 3 százalékkal erősödik. A többi blue-chip közül a Mol és az Egis is valamelyest erősödik még, a Magyar Telekom viszont elveszítette a nyitást követően összeszedett emelkedését.

Forrás: [origo]

Már 1,4 százalékos mínuszban van a PannErgy, miután a cég tegnap közzétett jelentésből kiderült, hogy a geotermikus csoport konszolidált éves bevétele tavaly 124,6 millió forintra csökkent a korábbi 172 millió forintról.

Az MNB csütörtökön bejelentett hitelezésösztönő programjának részleteit áprilisban fogja kidolgozni a hitelintézeti szektor és a magyar jegybank, legkorábban pedig június másodikán folyamodhatnak a kedvezőbb kamatozású hitelekhez a vállalatok - mondta Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke az M1 reggeli műsorában.

Az Erste vezérigazgatója szerint Magyarországon javulhat a nem fizető hitelek aránya, valamint az osztalékfizetési ráta is a korábban megszokott 20-30 százalékos szint közelében alakulhat 2013-ban. Az Erste ma a bécsi tőzsde éllovasa, közel 3 százalékos emelkedésével.

A forint árfolyama továbbra is a 297-298-as szint közelében ingadozik, miután múlthét pénteken sikerrel esett be a 300-as határ alá.

Az EUF/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Nem csüggednek a nyugat-európai piacok

Továbbra is optimista hangulat uralkodik a nyugat-európai tőzsdéken, a vezető indexek 0,4-1,1 százalékos pluszban tartózkodnak. A pozitív hangulat annak ellenére kitart, hogy Németországból kedvezőtlen makroadat érkezett, a februári export és import alakulása elmaradt az elemzők várakozásaitól.

Forrás: [origo]

2,3 milliárd euróért adja el az EADS-ben meglévő részesedését a francia Lagardere. A tranzakcióra ma kerül sor, amivel teljes 7,35 százalékos tulajdonától megválik a cég. A Lagardere már régebb óta tervezi a nem a médiához tartozó befektetései értékesítését. Az EADS 2,5 százalék feletti mértékben esik, és az árfolyam az ügyletben meghatározott ársáv közé (37,35-37,95 euró) került és 37,5 eurón áll, míg a Lagardere 1,5 százalékkal csökken.

Az EADS árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]

A nemzetközi hitelezőkkel találkozik ma görög pénzügyminiszter, mivel egyre nagyobb az aggodalom a bankok feltőkésítésével kapcsolatban. A két legnagyobb görög pénzintézet összeolvadását elnapolták, mivel szolvencia problémák voltak a CNBC szerint, ez viszont sokak szerint az államosításhoz vezethet.

A Bloomberg értesülései szerint a bécsi és a varsói tőzsde összeolvadásról folytat tárgyalásokat. Ha létrejönne a két börze összeolvadása, akkor hatalmas régiós piac alakulna meg. A megbeszélések egyelőre nagyon korai szakaszban járnak a források szerint.

0,1-0,2 százalékos emelkedéssel nyithat ma Amerika, a határidős indexek alapján, miután tegnap a kedvezőtlen nyitást követően napi maximumuk közelében zártak a piacok.