Összeolvadna a bécsi és a varsói tőzsde?

Vágólapra másolva!
A Bloomberg értesülései szerint a bécsi és a varsói tőzsde összeolvadásról folytat tárgyalásokat. Ha létrejönne a két börze összeolvadása, akkor hatalmas, régiós piac alakulna meg. A megbeszélések egyelőre nagyon korai szakaszban járnak a források szerint.
Vágólapra másolva!

A Vienna Bourse és a Warsaw Stock Exchange a Bloomberg információi szerint összeolvadásáról folytat tárgyalásokat. A bécsi tőzsde és a varsói piac tulajdonosai közötti tárgyalások a megbeszélésekre rálátó források szerint még nagyon előrehaladott állapotban vannak, sőt könnyen elképzelhető, hogy nem sikerül a feleknek egyezségre jutniuk. Mindenesetre a fúzióval a régió legnagyobb börzéje jönne létre.

A bécsi tőzsde korábban is a régiós vezető szerep betöltésére törekedett, hiszen a ljubljanai és a prágai piacokon 2008-ban, míg a budapesti tőzsde esetében 2004-ben került többségi tulajdonba a vállalat. A Warsaw Exchange 2010-ben vezette be saját részvényét a varsói piacra, ami a régió egyik legtöbb elsődleges kibocsátását lebonyolító börzéje.

Michael Buhl, a CEE Stock Exchange csoport vezérigazgatója a varsói parkett vezérigazgatójával a következő napokban találkozhat - mondta el Bloombergnek a bécsi tőzsde szóvivője. Ahogy Michael Buhl az Investor.hu-nak adott interjújában is kiemelte, nyitottak az együttműködésre a régiós tőzsdékkel. Igaz, az interjúban természetszerűleg Buhl nem beszélhetett arról, hogy tárgyalásra készülnek a varsói tőzsdével.

A CEE Stock Exchange csoport már 2012 márciusában jelezte, hogy nyitottak a varsói tőzsdével való egyesülésre.

A Warsaw Stock Exchange Közép-Európa legnagyobb börzéje, melynek tőzsdei értéke 1,62 milliárd zloty. A piacra jelenleg 438 vállalat van bevezetve, amiknek a teljes kapitalizációja 700 milliárd zlotyra rúg. A CEE Stock Exchange-ben lévő tőzsdék, tehát az osztrák, a szlovén, a prágai és a budapesti piacok teljes piaci kapitalizációja 514 milliárd zloty körül van.

Ha az elmúlt tíz év havi forgalmi adatait nézzük, akkor látható, hogy volt már szebb időszak is a tőzsdék életében. Nem egyedi az sem, hogy a budapesti piacon folyamatosa zsugorodik a forgalom, a több meghatározó tőzsdeindex forgalma is hasonló csökkenésen megy keresztül.

Forrás: [origo]

A Warsaw Stock Exchange papírja 2 százalékot meghaladó pluszban mozog a varsói tőzsdén.

Warsaw Stock Exchange napi grafikon (zloty)

Forrás: [origo]

Nemzetközi piacokon is hasonló tendencia látható

Tavaly decemberben az IntercontinentalExchange jelentette be, hogy 8,2 milliárd dollárért megvásárolja az NYSE Euronext piacot. Utóbbi céget egyébként Warren Buffett is kinézte magának, de kisebb ajánlatott tettek a vállalatért.

Februárban a CME Group, a világ legnagyobb határidős piaca jelentette be, hogy a Deutsche Börsével tárgyalásokat folytat az összeolvadásról. Bár később a hírt cáfolták.