Óriási gázmezőt talált az olajmamut

Vágólapra másolva!
Újabb hatalmas földgázlelőhelyet talált az algériai Illizi blokkban a spanyol Repsol olajtársaság, melynek segítségével a cég tovább tudja növelni gázkitermelését. A felfedezéssel az algír hatóságok is fellélegezhetnek, mivel az utóbbi hónapokban attól tartottak, hogy a szomszédos In-Amanas-i mezőn januárban az al-kaida által végrehajtott terrortámadás elriasztja a nemzetközi olajtársaságokat a régióból.
Vágólapra másolva!

Óriási földgázlelőhelyet talált Algériában a Repsol olajtársaság. A dél-keleti Illizi blokkban most felfedezett új forrás közel van ahhoz a líbiai határnál lévő In Amenas gázmezőhöz, melyet az Al-Kaida terroristái támadtak meg januárban, melynek során több mint 60 ember halt meg.

A Repsol tájékoztatása szerint az előzetes fúrási teszteredmények szerint 235 ezer köbméter gázt tudnak naponta a kútból a felszínre hozni. Az Illizi blokkban novemberben felfedezett egy másik forrásnál a vállalat ennek a mennyiségnek nagyjából a felére képes.

Forrás: [origo]

Az Illizi blokkban a Repsol számít az egyik legnagyobb vállalatnak az algériai állami olajcég, a Sonatrach után, mivel a spanyol olajtársaság 25,7 százalékos területi részesedéssel rendelkezik. Az olasz Enelnek 13,5 százalékos, a francia GDF Sueznek 9,8 százalékos, a Sonatrachnak pedig 51 százalékos részesedése van a blokkban.

A felfedezésnek a Repsolnál és az algériai hatóságoknál is rendkívül megörültek, mivel az új lelőhely segítségével a spanyol cég növelni tudja gázkitermelését, míg a hivatalos szervek korábban attól tartottak, hogy az In-Amenas-i terrortámadás elriasztja a nemzetközi olajtársaságokat a régióból. Az Európába irányuló gáz harmadik legnagyobb exportőrének számító Algériának ugyanis egyre nagyobb szüksége van a külföldi olajvállalatokra, ugyanakkor az ország is meghatározó szereplő a gázpiacon, hiszen a világ tizedik legnagyobb készletével rendelkezik Algéria.

Az utóbbi években az országnak jelentősen visszaesett az exportja, mivel a hazai kereslet megélénkült a gáz és az olaj iránt, ráadásul a nagy nemzetközi társaságok is visszafogták kutatási tevékenységüket az erős bürokrácia és az országgal kötött előnytelenebb olajszerződésekkel kapcsolatos elégedettlenségük miatt.

A hírre hétfőn 0,5 százalékos drágultak a Repsol részvényei, melyek ma délután 2,7 százalékos pluszban forognak.

Repsol árfolyama (Madrid)

Forrás: [origo]