Vágólapra másolva!
Jó hangulatban zajlott ma a kereskedés Ázsiában, legjobban az ausztrál tőzsde teljesített 1,4 százalékos emelkedéssel. A japán piac lényegében tegnapi záróértékén befejezte be a kereskedést, valamint a jen sem tudta érdemben folytatni az elmúlt hónapokban látott erőteljes gyengülését a dollárral szemben.Az amerikai piacon viszont beindult a gyorsjelentési szezon, elsőként az Alcoa tette közzé első negyedéves számait, mely pozitív teljesítményről számol be. A tegnapi gyenge nyitást követően egyébként mérsékelt pluszok születettek az USA-ban, 0,6 százalékos emelkedéssel zártak a piacok.A határidős indexek alapján Európa a pozitív tartományban nyithat, 0,5-0,6 százalékos emelkedések valószínűsíthetőek.
Vágólapra másolva!

Megnyugodott a Nikkei

A korábbi napok erős teljesítménye után tegnapi zárértékén fejezte be a kereskedést ma a japán Nikkei index, ám még ezzel is bőven 13 000 pont felett jár. Az ausztrál és a hongkongi piac viszont jól teljesített, több mint 1 százalékos pluszt ért el ma.

Forrás: [origo]

A Nikkei vegyes teljesítményét elsősorban az olajipari cégek 2 százalék körüli erősödése és a pénzügyi szektor több mint 3 százalékos gyengülése okozza.

A Nikkei index értéke (napi)

Forrás: [origo]

Továbbra is folytatja a jen az elmúlt hónapokban látott gyengélkedését a dollárral szemben. Tegnap sikerült átlépni a 99-es szintet is, ma pedig szintén efelett van az árfolyam. Nagyon közel tehát a lélektani 100-as határ, mely 4 éves mélypontot jelentene a japán fizetőeszköz számára.

Az USDJPY árfolyama (napi)

Forrás: [origo]

Enyhén pozitív Alcoa számokkal kezdődött a gyorsjelentési szezon

Gyengék voltak nyitás után az amerikai tőzsdék, de sikerült összekapniuk magukat. A főbb indexek a napi maximumok közelében zártak. Az S&P 500 0,6, a Nasdaq 0,5 százalékos emelkedést hozott össze.

Forrás: [origo]

Tízből kilenc S&P 500 szektor volt képes növekedni tegnap, a legjobb formában az alapvető és a fogyasztási ciklikus javak voltak. Az egészségügyi és a távközlési részvények gyengébben szerepeltek.

Forrás: [origo]

Egy részvényre jutó profit szintjén pozitív, árbevétel soron viszont enyhén negatív meglepetést okozott a tegnapi gyorsjelentésével az Alcoa. Az alumíniumgyártó 11 centes EPS-t (várt: 8 cent) és 5,833 milliárd dolláros árbevételt (várt: 5,883 milliárd dollár) ért el. A jó eredmény mögött az autóipari és a légiipari megrendelések álltak. A társaság fenntartotta az idei évre vonatkozó 7 százalékos alumínium keresletbővülést a globális piacon. A részvény 1,4 százalékos mínuszba csúszott piaczárás után.

Elhagyja a JC Penney kiskereskedelmi céget Ron Johnson a cég vezérigazgatója, aki 2011 novemberében az Apple-től érkezett a vállalathoz, de nem sikerült az ott töltött idő alatt pozitív változást elérni, sőt katasztrofális eredményeket tett közzé a cég. Az elődjét nevezik ki a társaság élére, Myron E. Ullmann III-t. A részvény 6,7 százalékos mínusszal reagált a bejelentésre, pedig 13 százalékos pluszban is volt a hagyományos kereskedés utáni időszakban.

Az JC Penney árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

Vizsgálatba kezd az amerikai határidős tőzsdefelügyelet (CFTC), mivel a vád szerint nagyobb piaci szereplők befolyásolták a meghatározó pénzpiaci indexek és benchmarkok alakulását, például a Libor rátát. A Financial Times által megkérdezett kereskedők szerint a Libor rátákhoz hasonlóan lehet befolyásolni a kamatswapokat is, melyekkel a befektetők és a vállalatok az őket veszélyeztető kamatkockázatoktól védik magukat.