Jó hangulatban ébredt Európa - felülteljesítő az OTP

Vágólapra másolva!
Enyhe emelkedéssel kezdte a napot a BÉT, ami a régiós tőzsdék közül a középmezőnyben található. Az emelkedés hajtóereje leginkább az OTP, míg a gyógyszergyártók tegnapi záróértékük közelében stagnálnak.Eközben az európai piacokon még kedvezőbb a helyzet, 0,4-0,5 százalékos emelkedéseket lehet tapasztalni. A hangulatot még a februári gyenge német export és import adatok sem tudják elrontani.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Megtorpant a japán tőzsde szárnyalása
Vágólapra másolva!

Az OTP viszi a magyar tőzsdét

Emelkedéssel kezdték a napot a főbb régiós piacok, a legjobb teljesítményre az osztrák tőzsde volt képest, mely már majdnem 1 százalékos pluszt ért el. A BUX 0,15 százalékos emelkedésével bár nem kimagaslóan szerepel, de legalább nem a leggyengébb régiós börze, a prágai PX csupán 0,09 százalékos emelkedése miatt.

Forrás: [origo]

A hazai parketten belül az OTP szerepel a legjobban, 0,7 százalékos emelkedésével abszolút lekörözi a többi blue-chipet. A Mol és a Magyar Telekom is pozitívan áll, kevésbé teljesítenek viszont jól a hazai gyógyszergyártók.

Forrás: [origo]

Sokkal univerzálisabbnak kell lennie az OTP-nek Oroszországban, miután nem néhány évre rendezkedtek be - mondta el Illés Zoltán, a bank oroszországi leányának elnöke a Kommerszantnak adott interjújában. A leány stratégiailag igen fontos szerepet tölt be az OTP számára, így további befektetéseket terveznek.

Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója és Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára ma egyaránt felszólalnak egy ma megrendezendő konferencián a Bloomberg információi szerint.

124,6 millió forintra csökkent tavaly a PannErgy geotermikus bevétele az egy évvel korábbi 172 millió forintról a tegnap közzétett éves jelentés szerint. A közgyűlési javaslatok alapján új részvényopciós programmal kívánja motiválni az igazgatóságát a PannErgy, míg a korábbi, 2009-2014-es időszakra elfogadott opciós programban 1000 forintos opciós ár szerepelt, addig az új javaslat szerint az opciós ár minimum 320, maximum 350 forint. Az opció lehívására május 1-jétől számított három éven belül van lehetőség amennyiben a részvényárfolyam 20, 40, illetve 60 százalékkal meghaladja az opciós értéket.

298 közelében ingadozik a forint az euró ellenében, míg egy napja még 299 közelében állt az árfolyam. Tegnap viszont tovább folytatódott az erősödés, délutánra pedig 297 alatt ragadt a forint, amit Király Júlia, az MNB alelnökének délelőtti lemondása sem tudott megingatni.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Jó formában az európai részvénypiacok

Jó formában indítják a napot a főbb nyugat-európai piacok, a vezető benchmarkok kivétel nélkül erősödéssel tudtak kezdeni. A reggeli órákban a legjobb teljesítményt a az olasz és angol piacok nyújtják, egyaránt 0,5 százalékos emelkedésekkel.

Forrás: [origo]

Az elmúlt négy hónapból háromszor is csökkenést mutatott a német import és export mértéke, mely szakértők szerint egyértelmű jele az a gazdaság gyengélkedésének. A Német Statisztikai Hivatal szerint 3,8 százalékkal esett vissza az import februárban éves szinten, míg az elemzők 0,5 százalékos növekedésre számítottak, az export pedig 1,5 százalékkal zsugodorott, főleg az eurózóna más országainak gyengélkedése miatt. Mivel az adat a februári hónapot érinti, így annak megjelenése nem okozott nagy riadalmat az európai piacokon.

A spanyol miniszterelnök szerint az ECB-nek több eszközt kellene használnia az élénkítésre. Rajoy szerint az ECB-nek a világ többi jegybankjához hasonló intézkedéseket kellene bevezetnie.

Megvásárolja a svéd telefon és hálózati eszközgyártó Ericsson a Microsoft internetes TV üzletágát. A Bloomberg értesülései szerint a svéd cég kevesebb, mint 200 millió dollárt fizetett a cégért. Az Ericsson részesedése az IPTV piacon 25 százalékos lesz az ügyletet követően.

Hatalmas gáztalálatról számolt be a Repsol Algériában. A társaság közleménye szerint a mező Líbia és Algéria határán fekszik. Az elsődleges tesztek alapján 235 ezer köbláb gáz kitermelésére képes a kút naponta, mely kétszer nagyobb, mint az itteni novemberi találat.