Gyengén teljesített, kirúgták a vezért

Vágólapra másolva!
Elválnak a JC Penney és vezérigazgatójának útjai, ugyanis Ron Johnson elhagyja az amerikai kiskereskedelmi céget. 2011 novemberében még nagy várakozásokkal érkezett az Apple-től, a hozzá fűzött reményeket azonban nem sikerült visszaigazolnia. Vezetése alatt a JC Penney értékesítése 2012 negyedik negyedévében például két évtizedes mélypontra esett, valamint a részvény árfolyama is megfeleződött a másfél év során.
Vágólapra másolva!

Elhagyja az amerikai JC Penney kiskereskedelmi céget vezérigazgatója, Ron Johnson, aki 2011 novemberében még nagy várakozásokkal érkezett az Apple-től. A várt fordult azonban elmaradt a társaságnál, vezetése alatt a JC Penney egyik negyedévben sem teljesítette az elemzői előrejelzést az eredmény terén, sőt, a részvény árfolyama megfeleződött kinevezése óta.

Az előző negyedév egyenesen katasztrofálisra sikerült, az utóbbi 20 év legalacsonyabb érbevételéről számolt be a JC Penney, 28 százalékkal alulmúlva az egy évvel korábbi értékesítést. A tisztított eredmény is igen gyatra lett, ugyanis a várt 12 millió dolláros nyereséggel szemben 427 millió dolláros mínuszt hozott össze az áruház.

Forrás: [origo]

Az eredmény javítása érdekében csaknem 20 ezer embert bocsátott már el a JC Penney, de a folyamatnak itt még nincsen vége, további 2 ezer munkavállaló veszítheti el idén az állását. Nemrég számoltunk be róla, hogy a költségek lefaragása érdekében csökkentették Ron Johnson fizetését 1,89 millió dollárra. 2011-ben még összesen 53,3 millió dollárt kapott fizetéssel, bónusszal és egyéb juttatásokkal együtt.

Összességében elmondható, hogy Ron Johnson stratégiája megbukott, az értékesítések felpörgetése eddig közel sem volt sikeres. Az Apple-től érkezett Johnson többek között árcsökkentésekkel, és az üzleteik dizájnjának modernebbé szabásával kíván sikereket elérni, és Amerika leghíresebb üzletláncává tenni a JC Penney-t.

Nem csak Johnson hagyja el a süllyedő hajót

Az elmúlt húsz év egyik leggyengébb gyorsjelentését követően márciusban a nagytulajdonosok közül az akkor még második legnagyobb részesedéssel bíró Vornado Realty Trust akcióba lendült, és mintegy 10 millió darab részvénytől szabadult meg. Ezzel 6,1 százalékos csomagjával már csak a hetedik legnagyobb tulajnak számít a Bloomberg adatai szerint.

Forrás: [origo]

Ron Johnson utódjának elődjét, Myron E. Ullmann III-t nevezték ki, melyet nem fogadtak nagy örömmel a befektetők. A piaczárás után már 13 százalékos pluszban lévő árfolyam Ullmann kinevezésére 6,7 százalékos mínuszba esett vissza.

A JC Penney heti grafikonja (NYSE)

Forrás: [origo]