Befűtöttek a részvénypiacnak?

d
Vágólapra másolva!
Stabilan magas gazdasági növekedés Kínában, a korábbinál valamivel pesszimistább indiai kilátások és továbbra is gyatra európai teljesítmény. Így látja az idei éves globális folyamatokat a világ egyik legnagyobb alumíniumipari vállalata, az Alcoa. A vállalat összességében kedvező világgazdasági folyamatokkal szembesül, így az első három hónapban sikerült az elemzői becsléseknél magasabb profitot termelnie, ami jó hírt jelenthet a tőzsdei befektetőknek. Az utóbbi tíz évben ugyanis a vállalat erős teljesítményét nagy arányban követte kedvező részvénypiaci folyamat, három hónap alatt átlagosan több mint 4 százalékkal emelve az amerikai S&P 500 index értékét.
Vágólapra másolva!

Kína gyorsan nő, Európa lemaradó

Az Alcoa várakozásai szerint 2013-ban Kína alumínium iránti kereslete kétszámjegyű mértékben nőhet, miközben olyan fejlettebb régióké, mint amilyen az amerikai is, "csupán" 4 százalékos növekedésre számítanak. Egyértelmű lemaradónak számít Európa, mely a vizsgált régiók közül az egyetlen, ahol az alumínium iránti kereslet csökkenhet.

Az alumínium piacán várható folyamatoknál számunkra talán sokkal fontosabb az, hogy mindez a gazdasági növekedést illetően milyen üzenetekkel szolgál. Láthatóan a lendületesebb növekedés Kínában és a többi fejlődő országban koncentrálódik, bár Amerika nem sokkal lehet majd lemaradva Brazília mögött. A nagy vesztes Európa, ahol az alumíniumipari várakozások is megerősítik a recessziós gazdasági kilátásokat.

A globális jelenléttel bíró alumíniumipari vállalat három hónappal ezelőtt is közzétette várakozásait, melyhez képest egyedül India esetében van némi változás. Az országban a korábbinál alacsonyabb alumínium kereslettel számolnak, vagyis az elmúlt időszakban India gazdasági kilátásaiban kedvezőtlen irányú változásokat tapasztalhattak az Alcoánál.

Az Alcoa a végfelhasználói piacai közül a légiiparban, az építőiparban és a tehergépjárművek piacain számít jelentősebb keresletnövekedésre idén, de alapvetően egyetlen szegmens sem hoz majd visszaesést. Miközben vannak nagy növekedési lehetőséggel kecsegtető szektorok, az észak-amerikai és európai nehéz tehergépjárművek piaca kifejezetten erős lassulást mutathat.

Szebb profit, szebb tőzsdei kilátások?

Miközben a globális folyamatok tekintetében alapvetően jó környezettel szembesül a vállalat, az első negyedévben képes volt pozitív profitmeglepetést okozni. Bár a bevételek nem lettek már ennyire fényesek, a befektetőket mégis inkább az érdekli, hogy a vállalat a költségsorokat is figyelembe véve milyen teljesítményre képes. Ezt illetően pedig nem lehet ok panaszra.

A vártnál kedvezőbb negyedéves jelentés a társaság egyedi fundamentumaival kapcsolatban egészséges helyzetről árulkodik, de más üzenete is lehet a tőzsdei közönség számára. Mivel az Alcoa egy globális jelenléttel bíró, a világgazdaság rezdüléseit az átlagosnál talán jobban megérző vállalat, a cég teljesítményét előszeretettel használják a befektetők arra, hogy abból következtetéseket vonjanak le a még csak most induló negyedéves gyorsjelentési szezon kimenetelére.

Ha a vállalat várakozásoknál erősebb negyedévről tud beszámolni, az annak a jele, hogy a gazdasági környezet kedvezőbb lehetett a prognózisoknál, ami a többi - a jelentését később publikáló - vállalat esetében is hasonlóan erős átlagos teljesítményt vetít előre. Márpedig, ha a cégek szebb eredményszámokat közölnek, az jellemzően a részvények árfolyamának emelkedését generálja a következő hónapokban.

Talán ezért is láthatjuk azt, hogy a FactSet gyűjtése szerint az utóbbi tíz évben a pozitív meglepetést okozó Alcoa jelentést követően az esetek 80 százalékában mutatott emelkedést az S&P 500 index a következő három hónapban, méghozzá átlagosan nem is akármilyen, 4,4 százalékost.

Pusztán a statisztikai adatok alapján tehát az Alcoa vártnál erősebb gyorsjelentése egyben azt is jelentheti, hogy az S&P 500 index az előttünk álló hónapokban akár újabb csúcsokat döntögethet. Egyetlen statisztikai megfigyelésre persze stratégiát építeni felelőtlenség lenne, mindenesetre egy adalékként jól jöhet a "vegyek, vagy ne vegyek részvényeket" dilemma eldöntéséhez.

Az S&P 500 index értékének alakulása