Félmilliárdos vízishow lesz a tőzsdén

Vágólapra másolva!
500 millió dollár értékű tőzsdei kibocsátásra készül a vízi szórakoztatóparkjairól híres SeaWorld. 20 millió darab részvényt értékesítenének 24-27 dolláros áron. Ez jóval nagyobb összeg, mint amihez korábban szerettek volna hozzájutni.
Vágólapra másolva!

A vízi szórakoztató parkjairól híres SeaWorld elsődleges részvénykibocsátás (IPO) keretében 500 millió dollár értékben szeretne tőkét bevonni. A cég 20 millió darab részvényt 24 és 27 dollár közöött áron bocsátana ki a MarketWatch információi szerint.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.


A vállalat még decemberben nyújtotta be tőzsdei bevezetési kérelmét, az akkori tervek szerint még 100 millió dollárosnak tervezték az ügyletet. A társaság tulajdonosa a Blackstone kockázati tőketársaság három év után döntött úgy, hogy részlegesen kiszáll a SeaWorldből.

A SeaWorld 10 millió darab részvény értékesítését tervezi, míg a másik 10 millió darabot a Blackstone bocsátaná áruba, ezzel csökkentve részesedését, de ettől még a kockázati tőketársaság maradna a cég legnagyobb tulajdonosa. A kibocsátást 6 nagy amerikai bank, többek között a Goldman Sachs és a JP Morgan fogja lebonyolítani.

A SeaWorld a befolyó összegből adósságállományát csökkentené, illetve egyéb költségeket csökkentene belőle. A cég 77,4 millió dolláros profitról számolt be a 2012-ben, az egy évvel korábbi 19,1 millió dolláros eredményhez képest, míg árbevétele 7 százalékkal növekedett 1,42 milliárd dollárra. Jelenleg 11 szórakoztatóközpont van a vállalat birtokában.