Céltalanul imbolyog a forint

Vágólapra másolva!
A 297-298-as szint között mozgott ma szinte egész nap a forint, bár egy kisebb időre a hazai fizetőeszköz a 297-es szint alá is benézett az euróval szemben. Volt ma egy sikeres három hónapos diszkontkincstárjegy aukció is, ami támogatólag hathatott. Hosszabb távon pedig komoly hozamcsökkenést lehet látni a 10 éves kötvényhozam esetében, ráadásul a CDS felár is csökkent az elmúlt pár napban.
Vágólapra másolva!

Viszonylag nyugodt volt ma a forint

Nem mutatott ma nagyobb kilengéseket a forint árfolyama az euróval szemben, leginkább 297-298 között ingadozott az EURHUF. A forint ugyan benézett a 297-es szint alá egy kis időre, de nem tudott itt megragadni.

A dollárral szemben a forint 227,7 körül mozog, míg a svájci frank forint árfolyam 243,6 környékén található.

EURHUF napon belüli grafikon

Forrás: [origo]

50 milliárd értékben bocsátott ma ki az Államadósság Kezelő Központ három hónapos diszkontkincstárjegyeket, ahol az átlaghozam 4,44 százalék lett, ami az előző aukcióhoz képest 28 bázispontos csökkenést jelent, és 2 bázispontot a tegnapi másodpiaci hozamokhoz képest. A kereslet most is nagy voltt az állampapírok iránt, de a kibocsátó a 152 milliárd forintnyi ajánlat ellenére nem emelte meg az eladandó mennyiséget.

Forrás: [origo]

Utóbbi napokban erőteljesen erősödik a forint

A régiós devizák euróval szembeni idei relatív teljesítményét vizsgálva látható, hogy a forint megelőzte a cseh koronát, így már nem számít a leggyengébbnek ebben az összevetésben.

Március elején az új MNB elnök kinevezése után a forint markánsan elvált a környező országoktól, de ezt a lemaradást sikerült viszonylag gyorsan behoznia. Ráadásul a piac pozitívan fogadta a monetáris tanács múlt heti bejelentéseit is, amivel a gazdasági aktivitást szeretnék felpörgetni.

Forrás: [origo]

Az elmúlt egy év során folyamatosan csökkent a magyar csődkockázati mutató, az úgynevezett CDS-felár. A tavaly májusi szintekhez képest nagyjából megfeleződött ez a "szám", mi több a márciusi emelkedést követően áprilisban masszív esés látható, összhangban a forint elmúlt hetekben bemutatott mozgásával.

Forrás: [origo]

Éheznek a hozamra a befektetők

A magyar csődkockázati felárak csökkenése mellett a magyar 10 éves kötvényhozam is drasztikusan zuhan, legutóbb 2005-ben járt ennyire alacsony szinten a hozam a heti grafikon szerint.

A befektetők hozaméhségében nemcsak a magyar folyamatok játszanak fontos szerepet, hanem a nemzetközi fejlemények is, köztük a japán jegybank által bejelentett program. A piaci szereplők jelentős része nem tud felmutatni kellő eredményt a fejlett kötvény megvásárlásával, ezért a nagyobb kockázatú, emiatt magasabb hozamot biztosító országok régiók felé fordulnak.

Rekord alacsony szintre bezuhanó japán kötvényhozamok miatt a helyi alapkezelők is külföldön próbálhatnak szerencsét. Ha direkt kereslet a magyar állampapírok iránt nem is biztos hogy lesz, de áttételesen profitálhat a régiós vagy az európai hozamesésekből.Forrás: [origo]