Vágólapra másolva!
Nap végére leadta korábban felépített minimális előnyét a BUX, és enyhe mínuszban zárt. A Mol sem tudta fenntartani jó formáját, a forint azonban továbbra is erősnek bizonyult, és az euróval szembeni árfolyam a 297-es szint alatt mozog.Európában alábbhagyott a lendület, de a legtöbb piac még pluszban mozog, ahol a görög index a felülteljesítő.Amerikában 0,1-0,3 százalék közötti mínuszban kezdék a napot a tőzsdék a gyorsjelentési szezon rajtja előtt.
Vágólapra másolva!

Nap végére elfogyott a lendület itthon

Elfogyott a lendület nap végére a hazai parketten, így a BUX minimális mínuszban fejezte be a kereskedést. A régióban az osztrák tőzsde emelkedik a legnagyobb mértékben, de ott is fél százalék csak a plusz mértéke, míg a prágai börze ugyanilyen mértékben csökken.

Forrás: [origo]

A Mol is leadott korábbi előnyéből, de még így is a legjobban teljesítő blue-chip volt itthon 1 százalékos emelkedésével. Az OTP 0,7 százalékkal csökkent, ezzel nagyban hozzájárulva a BUX lekonyulásához, míg a Richter 0,6 százalékos mínuszban fejezte be a napot. Az Egis is 0,1 százalékkal emelkedett, így a 18 500 forintos szint alatt zárt. A forgalom mélyen az idei átlag alatt maradt.

A Magyar Telekom pedig fél százalékkal gyengült. Délután érkezett a hír, hogy mától Szabó János váltja Thilo Kuscht a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettesi pozíciójában.

Forrás: [origo]

Július 4-én vezetik ki a BÉT-ről és a prágai tőzsdéről is a tervek szerint az AAA Autot a használtautókereskedő mai közleménye szerint, az utolsó kereskedési nap június 28-a lesz. A részvényesek mától egészen június 7-ig kérhetik a céget, hogy vásárolja meg tőlük az AAA Auto részvényeket

A forint tartja magát a nap végén is, az euróval szembeni jegyzések 297 alatt ingadoznak. Az USD/HUF keresztárfolyam 228-nál, míg a forint/svájci frank 244-nél mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Üdvözölték az együttműködést és a múlt héten meghirdetett jegybanki programot a hazánkban működő nagyobb bankok, melyek részt vettek az MNB mai egyeztetésén. Ezen kívül a tárgyalófelek megállapodtak abban, hogy a program még ki nem dolgozott részeit együtt fogják kialakítani.

Az állampapírpiacon is kedvező hangulat uralkodik, a 10 éves lejáratú államkötvény másodpiaci hozama 2005 szeptembere óta nem látott szintre süllyedt.

Csendes kereskedés Európában

Visszább vettek az európai indexek az emelkedésből, miután az amerikai indexek is a negatív tartományban nyitottak. Nem növelte a vételi kedvet a kedvező német ipari termelési adat sem, ami kissé felülmúlta a várakozásokat.

A görög parkett azonban visszakapaszkodott a kezdeti 2 százalékos eséséből, amit két nagyobb bankjának délelőtti mélyrepülése okozott, de azokból kilábalt a két érintett bank, a Eurobank Ergasias 20 százalékkal emelkedik, pedig reggel még ugyan ilyen arányban zuhant, míg a National Bank of Greece 10 százalékkal esik. A két bank fúzióját megvétózta a görög kormány, ez váltotta ki a heves piaci reakciót.

Forrás: [origo]

Újabb vállalat jelentkezhet be a Vivendi 53 százalékos részesedésére a Maroc Telecomban, az Etisalat piaci információk szerint 8 milliárd dolláros keretet szedett össze, melyből a tulajdonrész megvásárlását finanszírozná. Az Egyesült Arab Emirátusok tulajdonában álló telekomcég így 2 év után először nyújthat be felvásárlási ajánlatot egy külföldi cég többségi tulajdonrészére.

Három százalékkal esik értékéből a világ egyik legnagyobb csokigyártójának számító Barry Callebaut árfolyama, miután a cég első féléves eredménye elmaradt a piaci várakozásoktól.

6 százalékkal emelkedik az orosz Polymetal árfolyama, miután a 2012-es eredmények remekül sikerültek a bányacég számára. A nettó nyereség 38 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket, ami csak a nagy céltartalék képzés miatt maradt el a 45 százalékos növekedést váró elemzői konszenzustól.

Kivárnak a befektetők a gyorsjelentési szezon előtt

Enyhe mínuszban nyitottak az amerikai indexek, a Dow Jones 0,3, az S&P 500 0,1, míg a Nasdaq szintén 0,1 százalékkal megy lejjebb. Fontosabb makroadat hiányában eseménytelenül folyhat a kereskedés ma a tengerentúlon is, és a fókusz a vállalati jelentésekre koncentrálódhat majd.

Az első jelentő vállalat az Alcoa alumíniumipari óriás lesz piaczárást követően. A Bloomberg elemzői konszenzusban 8 centes EPS és 5,883 milliárd dolláros árbevétel szerepel.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül egyik sem mutat nagyobb változást, habár a távközlési iparág már 0,7 százalékos mínuszt mutat.

Forrás: [origo]

37 százalékkal emelkedett piacnyitást követően az olajipari Lufkin árfolyama, miután a General Electric bejelentette, hogy részvényeként 88,5 dollárért felvásárolná a vállalatot. A 3,3 milliárd dollár értékű felvásárlásra vélhetően 2013 második felében kerül sor, a GE ezzel tovább bővítené olaj és gáz üzletágát, amit az elmúlt évek során végrehajtott felvásárlásokkal épített fel.

20 százalékos emelkedésben van a BioCryst részvénye, miután a kínai élelmiszer és gyógyszerészeti hivatal engedélyezte a gyártó Peramivir nevű H1N1 influenza elleni gyógyszerének forgalmazását az országban.