A medvepiac szélén az arany?

Vágólapra másolva!
Egyhavi mélypontra esett a napokban az arany. A történelmi csúcsnak számító 1900 dollár fölötti szintekről már nagyjából 18 százalékot csökkent az árfolyama, ezzel pedig már csak egy hajszálra van az instrumentum a medvepiactól. A végső menedékként funkcionáló arany folyamatosan veszít a fényéből, mivel a világ gazdaság és a pénzügyi rendszer összeomlását egyelőre elnapolták. A nemesfémek ráadásul hozamot sem biztosítanak, amire viszont nagyon vágynak mostanában a befektetők.
Vágólapra másolva!

Élt már meg szebb napokat az arany és az ezüst is, az előbbi 2011 végén 1900 dollár fölött is járt, utóbbi pedig 2011 tavaszán az 50 dolláros szinteket ostromolta. Az azóta eltel bő 1,5-2 év alatt a sárga fém nagyjából 18 százalékot, míg a szürke társa több mint 40 százalékot veszített az értékéből, ráadásul mivel a világ gazdaság egy lassú kilábalás útjára lépett, így a befektetők a végső menedéknek tekintett eszközökben lévő pozícióikat elkezdték leépíteni. Az arany a történelmi csúcsától már közel 20 százalékot esett, a piacon pedig pont ekkora esés után szokták kijelenteni, hogy az adott instrumentum medvepiacba lépett. Ettől már cask egy hajszál választaj el az aranyat.

Arany heti grafikon (dollár/uncia)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hiányzik a pánik

Az elmúlt hetekben a ciprusi feszültségek jó alkalmat teremthettek volna az arany és az ezüst újbóli szárnyalásához. Annak ellenére nem tudtak a nemesfémek maradandó emelkedést bemutatni, hogy Cipruson a bankbetétek kerültek veszélybe, sőt a nagybetétesek minden bizonnyal jelentős, akár 40-80 százalékos veszteséget is elszenvedhetnek.

Egyelőre úgy fest, a piac egyedi esetnek tartja a ciprusi betétesek megsarcolását. Emiatt nem indult meg a roham az olyan eszközök iránt, amiket lényegesen nehezebb elvenni megtakarítóktól.

Infláció réme sem fenyeget

Továbbra sem kell a jegybankoknak a pénznyomtatás miatt beinduló inflációtól félniük. A fogyasztói árindex éves változása Japánban, az Eurózónában és az USA-ban is a kitűzött célok alatt van.

Az áprilisi kamatdöntő ülésen az ECB elnöke, Mario Draghi is kiemelte, hogy a középtávú inflációs célt nem fenyegeti veszély, sőt a legutolsó adatok szerint is 2 százalék alatt volt az előző hónapban az áremelkedés éves mértéke.

Japánban speciális helyzet van, mivel leginkább a defláció okoz problémát a szigetországban. A márciusban megválasztott új jegybankelnök, Haruhiko Kuroda a legutóbbi ülésen 2 százalékos inflációs cél két éven belüli elérését tűzte zászlajára. De nemcsak beszélt erről, hanem agresszív stimulusokat is bejelentettek.

USA-ban is hasonló folyamatokat lehet látni, mint a világ többi részén. A Fed eddigi kommunikációja szerint a kötvényvásárlásokat addig folytatják, amíg a munkanélküliségi ráta nem esik 6,5 százalékra és az infláció nagysága nem éri el tartósan a 2,5 százalékot. Jelenleg utóbbi nem jelent akadályt a stimulusok folytatásához, de az elmúlt napokban több régiós Fed vezető is arról beszélt, hogy hamarosan csökkenhet a jelenleg havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlások nagysága.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A múltbeli inflációs adatok mellett az ötéves amerikai államkötvényhozamból, illetve a hasonló lejáratú inflációval védett kötvények hozamkülönbsége szerint csupán csak 2,5 százalék körül alakulhat a következő öt évben az éves átlagos infláció nagysága. Ez a szint viszont elég magas lehet ahhoz, hogy a Fed csökkentse, vagy akár be is fejezze a kötvények vásárlását, viszont nem elég magas, hogy a magas inflációs környezettől megijedjenek a befektetők.

A jelenlegi árakból az látható, hogy a piac elszálló, rendkívül magas árszínvonal emelkedésre nem számít. A magas inflációs környezetben pedig jól szokott teljesíteni a nemesfém.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Némileg javul a munkaerőpiac helyzete is

Ugyan a márciusi amerikai munkaerőpiaci adatok nem lettek túl erősek, mind az ADP számai, mind a hivatalos adatok csalódást keltőek voltak, lényegesen elmaradtak a számok az elemzői várakozásoktól. Viszont azt érdemes kiemelni, hogy ha nem is feltétlenül óriási mértékben, de javuló folyamatokat lehet látni.

2010-ben a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma nagyjából 1 millió fővel bővült összesen, 2011-ben már ennek több mint a dupláját sikerült elérni (2,1 millió fő), de a sorozat 2012-ban sem szakadt meg, amikor összesen közel 2,2 millió munkahely jött létre az USA-ban. Az idei év is erősen indult, a negyedév során a legfrissebb számok szerint 500 ezer fővel nőtt a dolgozók száma.

A grafikonból is leszűrhető, hogy a tartósan rossz munkanélküliségi adatok felhajtóerőként szolgáltak és nyomták feljebb az arany árfolyamát. A javuló környezetben azonban már nem volt képes lehengerlő teljesítményre a nemesfém.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Építik le a pozíciókat a befektetők

A befektetők az elmúlt hónapok során folyamatosan építették le azokat a pozíciókat, melyek az arany áremelkedéséből profitáltak.

A legnagyobb arany ETF-ben lévő fizikai arany mennyisége közel 1353 tonnára rúgott 2012 decemberében, ami 2008 eleji szintekhez képest nagyjából 115 százalékos bővülést jelent. Az alap sajátossága, hogy a befektetők pénzének nagyobbik részét fizikai aranyban tárolják. Az elmúlt öt hónapban a korábbi csúcshoz képest azonban közel 10 százalékkal csökkent az aranyrudak tömege, melyek az ETF-ben vannak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A határidős piacon is hasonló mozgásokat lehet látni, mint az ETF-eknél. Mind a nyitott pozíciók mennyisége, mind a nettó pozícionáltság esetében visszaesés látható. A befektetők, spekulánsok egyre kevésbé hisznek az árak emelkedésében. A nettó long, azaz a növekedésben érdekelt pozíciók mennyisége 2013. március elején az elmúlt három év legalacsonyabb szintjére zuhant vissza.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

1500 dollár lehet a következő támasz

Technikai szempontból sem fest túl rózsásan az arany helyzete, október óta egyre alacsonyabb mélypontokat és csúcspontokat képes csak felmutatni. Február közepén nagy lendülettel törte le a 200 napos mozgóátlagot, miután képtelen volt az 50 napos mozgóátlag fölé jutni.

Ráadásul februárban egy ún. "halálkereszt" jelzés is súlyként nehezedett az árfolyamra. A februári mélypont alá csütörtökön benézett az arany, de sikerült az 1550 dolláros szint fölé visszaküzdenie magát, sőt a pénteki gyenge amerikai munkaerőpiaci adat után egy felpattanásra is képes volt.

Az indikátorok azonban nem festenek jól a grafikonon, az MACD eladási szignált jelez, míg az RSI csökkenő trendben halad.
Amennyiben igazuk lesz a "technikai segédeszközöknek" és nem tart ki az 1550 dolláros szint, akkor a következő támasz 1500 dollár alatt látható. Igaz, ehhez az 1500 dolláros lélektani szintet is keresztül kellene ütnie az árfolyamnak.

Arany napi grafikon (dollár/uncia)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az egyre javuló munkaerőpiaci adatok, a gazdaságok teljesítményének javulása, valamint a kezelhető infláció és a hozzá kapcsolódó várakozások miatt képtelen az arany emelkedésre és már csak hajszálnyira van a klasszikus medvepiactól. Sőt a csökkenő árak a spekulánsokat, befektetőket a pozíciók leépítésére ösztönözik. Ráadásul a technikai kép sem túl rózsás jelenleg az arany esetében. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy bármilyen váratlan sokk ismét az arany felé terelheti a tőzsdézők figyelmét, mely újra ragyogást hozhat az instrumentum számára.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.