Vágólapra másolva!
Minimális pluszban mozog a hazai tőzsde a reggeli órákban, amit most a Mol és az Egis erősödése támogat. A forint továbbra is jó formát mutat, az euróval szembeni árfolyam 299 alatt jár.Európában is megnyugodtak a piacok a múlt pénteki nagyobb esés után, bár a pluszok mértéke egyelőre nem túl nagy. Ma egy fontosabb makroadat érkezik Európából, délben a német ipari termelés februári alakulása lát napvilágot.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: A madárinfuelzától félnek Kínában a befektetők
Vágólapra másolva!

Tovább erősödik a forint

Kisebb emelkedéssel kezdte a napot a hazai tőzsde a pénteki csökkenés után, igaz akkor azzal is felülteljesítette európai társait. A régióban ellenben ma a BUX-nak megy eddig a leggyengébben, míg a lengyel index már csaknem 1 százalékkal erősödik. A hazai parketten egyelőre elég alacsony a forgalom.

Forrás: [origo]

Az OTP eddig nem mutat nagy elmozdulást ma reggel, azok után, hogy a bankpapírnak pénteken jól ment a régiós szektortársakhoz képest is, jelenleg 0,2 százalékkal megy lejjebb. A Mol ellenben próbál javítani múltheti teljesítményén, a magyar olajtársaság jelenleg 0,8 százalék körüli erősödést mutat. Mellette még az Egis vette felfelé az irányt a nagyobb papírok közül, amely 1,1 százalékkal emelkedik. A Richter ellenben 0,4 százalékos mínuszban van, míg a Magyar Telekom pénteki záróárán tartózkodik.

Forrás: [origo]

Ma reggel tovább folytatja erősödését a forint, már 299 alatt az euró árfolyama. Pénteken a késő délutáni órákban került újra stabilabban 300 alá a jegyzés. Ellenben a jegybank lehetséges lépései ellenére a Morgan Stanley elemzői megerősítették 320 EURHUF előrejelzésüket. A dollár/forint keresztárfolyam 230 alatt jár, míg a svájci frankkal szembeni jegyzés 245,8 körül ingadozik.

Az MNB-nek nincsen további terve a gazdaság élénkítésére - mondta el Balog Ádám, a jegybank alelnöke a Reutersnek. A múlt héten bejelentett lépéseket az Európai Központi Bankkal is megvitatta, amelynek nem voltak a csomaggal kapcsolatban ellenvetései.

Önmagában nem értelmetlen az MNB csütörtökön bejelentett hitelezési programja, de mivel nem társul a bankszektor számára alapvetően kedvező szabályozási környezettel, nem fogja elérni a célját - nyilatkozta Jeromin Zettelmeyer, az EBRD helyettes vezető közgazdásza a Bloombergnek.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Álmosan indul a hét Európában

Jobban indítják a hetet a vezető nyugat-európai tőzsdék, azok után, hogy pénteken 1,7-2 százalék körüli mínuszban zártak. A reggeli órákban az olasz börze teljesít a legjobban, de kirobbanó erőt eddig egyik index sem mutat.

Forrás: [origo]

Spanyolországban a 2 éves államkötvényhozamok 2 százalék alá estek, ilyen alacsony értéket 2010 októberétől nem láthattak a befektetők. A spanyol tőzsde is emelkedni tud, az index 0,6 százalékkal megy felfelé.

Újabb kiadáscsökkentő intézkedéseket kell bevezetnie a portugál kormánynak, hogy megfeleljen a nemzetközi hitelezők követelményeinek, mivel az alkotmánybíróság néhány intézkedést megsemmisített a korábbi csomagból. A portugál miniszterelnök a szociális, az egészségügyi és az oktatáshoz kapcsolódó kiadások lefaragását tervezi. Az euró némileg negatívan reagál a fejleményekre, ismét 1,30 alatt jár a dollárral szembeni jegyzés.

Az EUR/USD árfolyama

Forrás: [origo]

A Handelsblatt értesülései szerint a ciprusi bankrendszert márciusban 1 milliárd euró hagyta el, ameddig nem vezettek be bankszünetet. Az év korábbi hónapjaiban, januárban és februárban rendre 1,7 milliárd euró és 950 millió euró hagyta el az országot.

600 millió dolláros bevételre számít az ING az amerikai egységének tőzsdei bevezetéséből a Bloomberg szerint. A kibocsátás után a leányvállalat még 1,1 milliárd dollár értékben készül kötvényeket is eladni.