Milliárdokért vesz céget a GE

Vágólapra másolva!
3,3 milliárd dollárért megvásárolja a General Electric a Lufkin Industries amerikai olajipari beszállító céget, hogy ezzel is erősítse olaj- és gázipari tevékenységét. A GE árbevételének már több mint 10 százaléka származik az olaj- és gázszektorból, és a vezetés elkötelezett ezen üzletág további fejlesztése mellett. Az egy részvényre vonatkozó vételi ár 88,5 dollár lenne, ami 38 százalékos prémiumnak felel meg a pénteki záróárhoz képest. Ugyanilyen mértékben ugrott a Lufkin Industries árfolyama a hír után, míg a General Electric minimális mínuszban mozog.
Vágólapra másolva!

A General Electric (GE) felvásárolja a Lufkin Industries energetikai társaságot 3,3 milliárd dollárért, amit teljes egészében készpénzből finanszíroz. A GE ezzel tovább bővítené olaj és gáz üzletágát, amit az elmúlt évek során végrehajtott felvásárlásokkal épített fel.

A Lufkin részvényeiért 88,5 dollárt fizet majd a cég, ami 38 százalékos prémiumnak felel meg a pénteki záróárhoz képest. Az elmúlt egy év során egyébként 20 százalékkal csökkent a Lufkin árfolyama.

A Lufkin Industries árfolyama (dollár)

Forrás: [origo]

A Lufkin a kőolaj felhozatalában alkalmazott technológiákban erős, egyik ilyen fejlesztése egy úgynevezett "mesterséges lift". Az eljárás azt jelenti, hogy akkor is képesek olajat vagy gázt felhozni a felszínre, ha a kútban lévő természetes nyomás már nem kielégítő.

A cég profitjának legnagyobb részét a szénhidrogének felhozatalát segítő eszközök eladásából szerzi. A társaság árbevétele 37 százalékkal emelkedett a múltévben 1,28 milliárd dollárra, míg a profit 24 százalékkal lett magasabb, mint a megelőző évben.

Forrás: [origo]

A GE ezzel az akvizíciójával tér vissza az olaj és gázipari felvásárlásokhoz. 2011-ben vette meg az amerikai óriás a Wellstream Plc-t és a Dresser Inc.-et, valamint a John Wood Group olajkút divízióját is.

Forrás: [origo]

Jeff Immelt vezérigazgató már a GE több üzletágában - a biztosítástól a médiáig - adott el részesedéseket, és a befolyó forrásokból a társaság energiabizniszét szeretné erősíteni. A cég olaj- és gázipari tevékenységéből származó bevételek már meghaladják a teljes árbevétel 10 százalékát, és a vállalat elkötelezett a további ilyen irányú terjeszkedés mellett.

Forrás: [origo]