Vágólapra másolva!
Lemondott Király Júlia, az MNB alelnöke pozíciójára, miután Matolcsy György, a jegybank új elnöke lefokozással egyenértékű módon csorbította hatáskörét márciusban. Király a jegybank vezetésének átalakítását az egész gazdaságra veszélyes lépésnek tartja, a monetáris tanács pedig elveszítette szerinte azt a szakmai hátteret, ami a jegybank legfontosabb stratégiai döntéshozó testületétől elvárható lenne.
Vágólapra másolva!

Lemondott posztjáról Király Júlia, az MNB alelnöke és a monetáris tanács tagja. Áder János köztársasági elnökne írt levele szerint Király a helyzet súlyosságára kívánja felhívni a figyelmet távozásával. Király szerint ugyan nem kell a forint összeomlásától vagy hasonló apokaliptikus következményektől tartani, de Matolcsy György ténykedése, elsősorban a jegybank szakmai stábjának, vezetésének teljes felforgatása káros az MNB reputációjára és az egész magyar gazdaságra nézve. A forint ezzel együtt napon belül erősödik, dacára a távozó szakember igen kemény hangú jegybanki kritikáinak.

Az euró-forint árfolyam (1 perces)

Forrás: [origo]

Király Júlia azt is kiemelte, hogy az újonnan kinevezett alelnök, Balog Ádám nem rendelkezik a pozíció betöltéséhez szükséges tapasztalattal, az átalakításokkal pedig felbomlott az a szakmai légkör, ami a megalapozott döntéseket lehetővé tette az MNB-ben. Király szerint a monetáris tanács jelenlegi állapotában nem alkalmas, hogy betöltse a központi bank legfontosabb stratégiai döntéshozó testületének szerepét, és az új működési keretek között kevésbé képes biztosítani, hogy felelős döntések szülessenek a jegybankban.

A szakember a hírek szerint mindösszesen 35 percet kapott a monetáris tanács múlt heti rendkívüli ülésén, hogy elolvassa és véleményezze a jegybank hitelezésélénkítő programját, amit érthető módon kevesellt, és ezért tartózkodott a szakmai véleménynyilvánítástól. Király Júlia a sajtótájékoztatóján elmondta, nem emiatt mondott le, már korábban eldöntötte, hogy egy hónapot ad Matolcsy György ténykedésének, hogy lássa, milyen irányba indul a jegybank új vezetése.

Király Júliát a jegybank élére március elején kinevezett Matolcsy György lényegében félreállította az alelnöki hatásköreinek megnyírbálásával, miközben szinte a teljes szakmai apparátust és irányítást lecserélte a jegybankon belül. A legfontosabb funkciókat és feladatokat Matolcsy korábbi minisztériumi segítői, elsősorban a mindenféle jegybanki és hitelintézeti tapasztalat nélkül kinevezett harmadik alelnök, Balog Ádám kapta meg. A jegybank másik korábbi alelnökének, Karvalits Ferencnek már márciusban lejárt a mandátuma, így az ő hatáskörének átalakítása (elvétele) szimbolikus jelentőségű volt. Király Júlia mandátuma júliusban járt volna le.

Nem meglepő és nem is újdonság

Király Júlia lemondása a fentiek tükrében nem meglepő, és éppen a hatásköre és a döntésekbe való beleszólási lehetőségének zsugorodása miatt gyakorlati jelentőséggel is kevésbé bír (bár a monetáris tanácsban így üresedés keletkezik, amit a fentiek tükrében valószínűleg a kormány monetáris politikai elképzeléseivel azonosulni tudó taggal pótolnak majd). Sokkal fontosabb az üzenet, hiszen Király Júlia széles körben ismert és elismert szakember, a monetáris tanács egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő tagja volt, éles hangú kritikái éppen ezért különösen hitelesnek hatnak. Ezzel együtt igazán nagy újdonságot nem tudtunk meg a lemondásával, Matolcsy György minden részletre kiterjedő és a szakmaiságot teljesen nélkülöző jegybanki hatalomátvételéről az Investor.hu hasábjain is többször írtunk már.

A márciusi gyengülési hullám után ennek ellenére a forint mégis visszatért a lélektaninank számító 300-as szint alá az euróval szemben, jelentős részben a jegybank múlt héten bejelentett növekedésösztönző programja miatt (pontosabban amiatt, hogy az MNB a várakozásokkal szemben nem jelentett be igazán negatív, romboló hatású programot).

Az euró-forint árfolyam (napi grafikon)