Vágólapra másolva!
A Mol menetelése tartja a hazai részvény indexet a pozitív tartományban, mert a többi blue-chip a jó nemzetközi hangulat ellenére csökken. A forint viszont kihasználja a befektetők kockázatos eszközök felé történő elmozdulását, az euróval szembeni árfolyam már 297 alatt jár.Európában is jól teljesítenek a vezető indexek, amit a most délben megjelenő a jó német havi ipari termelési adatok is segítenek.Az amerikai tőzsdék is a pozitív tartományban kezdhetik a napot a határidős indexek alapján. Fontosabb makroadat nem érkezik az USA-ból, de ma indul a negyedéves gyorsjelentési szezon. Elsőként az Alcoa publikálja majd számait.
Vágólapra másolva!

Szépen teljesít a forint

A magyar tőzsde 0,2 százalékos emelkedésben van a kereskedés felénél, a BUX-ot a Mol 1,4 százalékos erősödése tartja a pozitív tartományban. A régióban kicsit jobb a befektetők hangulata, ma a lengyel parkett a felülteljesítő.

Forrás: [origo]

A többi blue-chip mínuszban van, bár azok mértéke nem jelentős. Habár az OTP mostanra már 0,8 százalékkal megy lejjebb, a bankpapír úgy tűnik, kicsit korrigálja a múlt hét végi nagyobb emelkedését. A Magyar Telekom jelenleg stagnál, míg a Richter csökken 0,2 százalékkal. A kisebbik gyógyszerpapír is elvesztette kezdeti lendületét, az Egis árfolyama visszaesett a múlthét pénteki záróárára. A forgalom bőven az évi átlag alatt van egyelőre.

Forrás: [origo]

Folytatódik a forint reggel megkezdett erősödése is, az árfolyam már 297 alatt mozog az euróval szemben, amiben a kedvező piaci hangulat játszhat szerepet. A dollár/forint jegyzés 228,6-nál, míg a svájci frank árfolyama 244,-nél tartózkodik.

Arra sem gyengült a hazai fizetőeszköz, hogy bejelentette lemondását posztjáról Király Júlia, az MNB alelnöke és a monetáris tanács tagja. Király szerint ugyan nem kell a forint összeomlásától tartani, de Matolcsy György ténykedése, és a jegybank szakmai stábjának, valamint vezetésének teljes felforgatása káros az MNB reputációjára és az egész magyar gazdaságra nézve.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Jól megy a nyugat-európai tőzsdéknek

Európában is kedvező a hangulat, az vezető indexek 0,2-0,6 százalékos pluszban tartózkodnak. A német ipari termelés havi alapon 0,5 százalékkal emelkedett februárban, az elemzők által várt 0,3 százalékos növekedéssel szemben. Míg az egy hónappal korábbi adatot -0,6 százalékra módosították a korábbi nulla százalékról. Ez a vártnál jobb német makroadat is segíti az európai börzék teljesítményét.

Forrás: [origo]

Újabb kiadáscsökkentő intézkedéseket kell bevezetnie a portugál kormánynak, hogy megfeleljen a nemzetközi hitelezők követelményeinek, mivel az alkotmánybíróság néhány intézkedést megsemmisített a korábbi csomagból.

A norvég Lundin olajcég 3,8 százalékkal erősödik, miután a társaság bejelentette, hogy a Luno II kútban, ami 40 százalékban a vállalat tulajdona jó minőségű olajhomokot találtak. A másik két tulajdonos cég árfolyama is emelkedik, a Premier Oil, aminek szintén 40 százalékos a részesedése 5 százalékkal megy felfelé, míg a 30 százalékos résszel bíró Statoil 1 százalékkal.

Görögországban a tőzsde alulteljesítő, amiben két nagy bankjának mélyrepülése a ludas. A kormány ugyanis megvétózta azok összeolvadását. A National Bank of Greece kereskedését fel is kellett függeszteni egy időre, mivel elérte a -30 százalékos küszöböt azóta visszakorrigált a papír, de még most is 13,5 százalékkal esik, az ügylet másik résztvevője az Eurobank is 20 százalékkal zuhant be, de az ő részvényeit is visszarántották a mélypontról, jelenleg minimális mínuszban van csak.

Mivel további fontos makroadat sem Európából, sem pedig Amerikából nem lát napvilágot ma, a figyelem a vállalati gyorsjelentésekre helyeződik majd. A legnagyobb amerikai alumíniumgyártó, az Alcoa kezdi meg a gyorsjelentési szezont, a cég piaczárást követően teszi majd közzé negyedéves számait.