Vágólapra másolva!
Kínában a madárinfluenza járvány kapcsán aggódnak a befektetők, ami miatt a Shanghai Composite 0,7 százalékkal esik. Japánban azonban továbbra is a vevők vannak túlsúlyban, akik még mindig a múlt hét csütörtöki jegybanki bejelentés miatt örülhetnek, így a Nikkei már a 13 000 pontos lélektani határ felett jár, 2,8 százalékkal erősödve.Pénteken Amerikában csökkenéssel zártak az indexek a vártnál rosszabb munkaerőpiaci adatoknak köszönhetően, de a kezdeti nagyobb mínuszokból nap végére 0,4-0,6 százalékos csökkenésig kapaszkotak vissza.Az európai tőzsdék a pozitív tartományban nyithatnak a határidős indexek alapján. Makroadatok szempontjából nem lesz túl mozgalmas a nap, délben Németországból érkezik az ipari termelés februári száma.
Vágólapra másolva!

A madárinfluenza húzza vissza a kínai indexet

Japánban tovább tart az eufória, a csütörtöki jegybanki monetáris lazító intézkedések még mindig fűtik a befektetők vásárlási kedvét. A Nikkei újra két és fél százalék feletti ugrást produkált, és már 13 000 pont fölött jár. Ilyen magasságokban utoljára 2008 augusztusában járt a japán index.

Forrás: [origo]

Segíthetett a hangulaton az is, hogy 637,4 milliárd jen lett a februári japán folyó fizetési mérleg többlete, lényegesen nagyobb, mint 457,5 milliárd jenes Bloomberg várakozás. Négy hónapja ez az első pozitív szám, amit közzétesz Japán.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A jen már a 98-as szintet is átlépte a dollárral szemben, az árfolyam utoljára 2009 júniusában volt ilyen magasan. Az autógyártók ezért újra kilőttek, a Toyota már negyedik egymást követő napon tud erősödni, ma éppen 3,3 százalékkal. A Honda, amely bevételeinek 80 százalékát Japánon kívülről szerzi, szintén három százalék feletti pluszt produkált.

Az USD/JPY árfolyama

Forrás: [origo]

Kínában a Shanghai Composite 0,8 százalékkal esik, amit a madárinfluenza járvány kiújulásával kapcsolatos félelmek okoznak. Hong Kong-ban azonban nem olyan borús a hangulat a Hang Seng minimális pluszban jár jelenleg.

A madárinfluenzának lehet, hogy mérsékelt lesz a hatása a gazdasági növekedésre, de az élelmiszerárakban nagyobb növekedést is okozhat, ha az állatállományt tovább kell csökkenteni. Az eset azonban a befektetői hangulatot eléggé elronthatja a Citigroup elemzője szerint. A biztosítási szektor mellett, elsősorban a légitársaságok és a kiskereskedelmi szektor cégei érezhetik meg a járvány hatását.

A Shanghai Composite értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Pénteken az európai légitársaságok már nagyobb esést könyveltek el, ma pedig a kínai légi cégeknek sem megy jól, 2,5-3,5 százalékkal esnek, de az ausztrál Quantas és a dél-koreai Korean Air Lines is 2 százalékkal megy lefelé. A kínai gyógyszergyártók azonban előnyt kovácsolnak a hírekből, és 1,5 százalék körül erősödnek.

Az ausztrál tőzsde 0,4 százalékos emelkedéssel fejezte be a hétfői kereskedést, ezzel korrigálva a múlt hét második felében elkönyvelt mínuszokat. A dél-koreai Kospi pedig 0,4 százalékkal csökken.

Rossz makroadatokra csökkentek az amerikai indexek

A pénteki, rendkívül gyenge amerikai havi munkaerőpiaci adat után masszív mínuszokkal indult a kereskedés, de a nap végére sikerült elég sokat leküzdeniük a kezdeti esésből. A Dow Jones 0,3, az S&P 500 0,45, míg a Nasdaq 0,6 százalékot veszített az értékéből.

Forrás: [origo]

Tízből csak három S&P 500 szektor volt képes emelkedni pénteken, a közmű és a távközlési részvények voltak a legkedveltebbek, míg a technológiai papírokat és az alapvető fogyasztási javakat nem kedvelték a befektetők.

Forrás: [origo]

A következő 12-18 hónapban akár kétszámjegyű árfolyam emelkedést is elérhet a United Technologies ipari konglomerátum a Barron's szerint. A gazdasági lapban megjelent cikk szerint, melyet a Citigroup elemzője írt, úgy véli, a Goodrich vállalat felvásárlása kifizetődhet és idén 55 centtel növelheti az EPS-t. A vállalat ráadásul 2,14 dolláros osztalékot is fizet, mellette részvény visszavásárlást is végrehajt, emiatt gondolják azt, hogy masszív növekedés vár a papírra.

Az Alcoa számaival ma kezdődik meg az első negyedéves gyorsjelentési szezon az USA-ban. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 8 centes EPS-re és 5,883 milliárd dolláros árbevételre számítanak a legnagyobb amerikai alumíniumgyártó cégtől. A negyedéves eredményt a vállalat az amerikai piacok zárása után teszi közzé.

A két legnagyobb amerikai vasúti társaság 450 millió dollárt fektet kapacitásának bővítésébe azért, hogy a megugró palaolaj kitermelés miatt el tudják szállítani a nyersanyagot a finomítókhoz. A Burlington Northern Santa Fe a jelenlegi 525 ezer hordós napi szállítási kapacitást 700 ezer hordóra akarják feltornászni év végére.

Az európai tőzsdék a pozitív tartományban nyithatnak a határidős indexek alapján. Makroadatok szempontjából nem lesz túl mozgalmas a nap, délben Németországból érkezik az ipari termelés februári száma