Nem megy elég jól az olasz luxuscégnek

Vágólapra másolva!
4 százalékot veszített az értékéből az olasz Prada a hongkongi piacon, miután a pénteki kereskedés utáni órákban bemutatott 2012-es eredmények nem tudták meggyőzni az elemzőket a főbb számok tekintetében. A Barclays szakértője szerint az üzemi árrés növekedésének mértéke nem elégséges, melnyek következetében csökkentette a részvényre vonatkozó célárfolyamát.
Vágólapra másolva!

Csalódáskeltő 2012-es eredményeket tett pénteken közzé az olasz Prada luxuscég, melyet a befektetők sem díjaztak túlságosan, és több mint 8 százalékos mínuszba lökték a részvény árfolyamát. A Prada számára ez az elmúlt 18 hónap legnagyobb napon belüli zuhanását jelenti. Némi vigasz lehet talán a luxusgyártónak, hogy az árfolyam valamelyest visszakapaszkodott a zárásra, és "csak" 4 százalékos zuhanást ért el nap végére a hongkongi piacon.

A Prada árfolyam (Hongkong)

Forrás: [origo]

Candy Huang, a Barclays elemzője szerint az leginkább az üzemi árrés (adó és kamatfizetés előtti eredmény/árbevétel) alakulása tekinthető kedvezőtlennek, melynek mértéke 27 százalék volt. A Barclays, többek között ennek figyelembevételével módosította a vállalat részvényével szembeni piaci ajánlását, melyet a korábbi felülsúlyozásról egyenlő súlyozásra módosított, és a korábbi 80 hongkongi dolláros célárfolyamát 68 hongkongi dollárra vágta vissza.

Forrás: [origo]

A jelentés előzetes adatai közül az árbevétel már korábban is ismert volt, az egy éve nyitva lévő üzletek forgalma "csupán" 14 százalékkal tudott növekedni, míg 2011-ben ugyanez az adat 23 százalékos növekedésről számolt be. Ha csak a januárral végződő utolsó negyedévet vizsgáljuk, akkor már csak 5 százalékos növekedésről beszélhetünk. Érdemes viszont számításba venni, hogy idén a kínai újév februárra esett, melynek forgalomnövelő hatása így átcsúszott a 2014-ben végződő üzleti évre. Az előzetes számok közzétételét követően pedig vételi nyomás alá került az árfolyam.