Rossz a diagnózis, Dr. Copper?

Vágólapra másolva!
Több hónapos mélységben a réz ára, ami látszólag roppant gyenge világgazdasági folyamatokat sejtet. Bár Dr. Copper több éven keresztül megbízható jeleket küldött, ezúttal mégis gond lehet a diagnózis pontosságával. A tartósan magas rézárak miatt számos bányaprojekt mostanra érett csak be, ami a kínálat felfutásával a réz árának csökkenését generálja.
Vágólapra másolva!

Semmi jót nem jelent a világgazdaságra nézve, ha esik a réz árfolyama, üzenik az utóbbi évek megfigyelései. Dr.Copper gazdasági előrejelző szerepe egy igen egyszerű összefüggésen nyugszik: mivel a fém kínálati oldala csak lassan reagál a keresleti folyamatok változására (hiszen az újabb bányák működésbe állásához, vagy a feleslegesek bezárásához idő kell), a világgazdaság rezdülései a fogyasztás változásain keresztül viszonylag korán lecsapódnak a réz árfolyamának változásában.

Ha a világgazdaság jól teljesít, a réz árfolyama emelkedik, ellenkező esetben pedig csökken. Az összefüggés persze nem mindig működik tökéletesen, előre nem kalkulálható bányasztrájkok, vagy egyéb egyedi tényezők jellemzően rövidebb időre eltéríthetik a réz piacát, de annak előrejelző szerepe hétköznapi környezetben jól működik.

Ezek alapján tehát nem sok jót jelent, hogy a réz árfolyama az utóbbi időszakban újabbnál-újabb eséseket követően több hónapos mélységeket ütött. Bármit is mondanak a makrogazdasági statisztikák, a réz jelzései szerint a világgazdaság teljesítménye egyre gyengébb. Persze csak akkor, ha az elmúlt évek összefüggése továbbra is él.

Forrás: [origo]

Miután a réz kereslete az utóbbi tíz évben kétszer olyan gyorsan nőtt annak kínálatánál, a fém árfolyama jelentős mértékben emelkedett. A tartósan magas árak számos, a korábbi árakon nem megtérülő bányaprojektet is életre hívtak, melyek tavaly már azt eredményezték, hogy a kínálat 4 százalékos emelkedése felülmúlta a kereslet 1 százalékos növekedését.

Forrás: [origo]

A készletszintek ezek hatására mostanra csúcsra futottak, és ezzel együtt a réz árfolyama is csökkenést mutat. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a réz ezúttal elsősorban a kínálati oldalon belépő többletmennyiségek miatt gyengélkedik.

Forrás: [origo]

A Barclays elemzői szerint a réz piacán idén újabb bányaprojektek állnak működésbe, ami a tavalyihoz hasonlóan ismét egyfajta többletkínálatot eredményez. Azt mondani sem kell, hogy a fém árfolyamára mindez érezhető nyomást helyez már jelenleg is.

Forrás: [origo]

Nem tudjuk, hogy az elemzőknek igazuk lesz-e, de talán nem is ez számunkra a legfontosabb. Sokkal inkább az, hogy a piacra belépő új bányaprojektek miatt tartunk tőle, hogy Dr. Copper gazdasági diagnózisai nem lesznek már annyira pontosak, mint ahogy azt az elmúlt években megszokhattuk.