A nagybetétek bánhatják a bankcsődöt

Vágólapra másolva!
A ciprusi mentőprogram kivételes volt, készül azonban az uniós direktíva, amely lehetővé tenné, hogy bankcsőd esetén hozzányúljanak a bankban tartott nagybetétekhez. Olli Rehn szerint a 100 ezer euró alatti rész érinthetetlen marad.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió egy készülő direktívája szerint bankcsőd esetén hozzá lehetne nyúlni a bankban tartott nagybetétekhez is - közölte az YLE finn televízióban szombaton Olli Rehn, az Európai Bizottság monetáris és gazdasági ügyekért, valamint az euróért felelős alelnöke, ugyanakkor hozzátette: a ciprusi mentőprogram kivételes volt.

"Az új direktíva feltételezi, hogy egy bank átszervezése vagy bezárása esetén érvényesítik a befektetők és a betétesek pénzügyi felelősségét. De van egy nagyon egyértelmű hierarchia, először a részvényesek kötelezettségét használják ki, aztán esetleg a nem biztosított befektetésekhez és betétekhez nyúlnak hozzá. Azonban a 100 ezer euró alatti rész érinthetetlen, az ez alatti betétek mindig biztonságban lesznek" - mondta az európai biztos. Az Európai Bizottságnál folyamatban van egy olyan direktíva kidolgozása, amely a befektetői felelősség kérdését belefoglalná a tagállami törvényekbe.

Ciprus március végén állapodott meg az euróövezeti államokkal egy mentőcsomagról, amelynek keretében az ország 10 milliárd eurós mentőhitelt kap. A nicosiai kormánynak cserébe át kell alakítania bankrendszerét, aminek részét képezi a 100 ezer eurónál nagyobb összegű bankbetéteket érintő egyszeri értékleírás. A ciprusi jegybank szerint a veszteségleírás a megtakarítások akár 60 százalékát is érintheti.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke az EKB csütörtöki kamatdöntő ülése után tartott tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Ciprus megmentésének a módja nem lehet más esetekben alkalmazható sablon. Hozzátette: az EKB sosem javasolta a 100 ezer eurónál kisebb, azaz biztosított betétek bevonását a mentőcsomagba.