Vágólapra másolva!
A nyitásban négy százalékkal ugrott a tokiói tőzsdeindex, végül 1,6 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot. A csütörtöki jegybanki bejelentés hatása kitartott ma is, bár nap végére már mérséklődött az eufória. A jen is tovább gyengült, a dollárral szembeni jegyzés egészen 97 fölé is benézett, amit 2009 óta nem láttak a piacok. Azóta visszább korrigált az árfolyam, jelenleg 96,2 körül ingadozik.Amerikában kisebb pluszban fejezték be a napot az indexek, amit a japán hírek fűthettek, mivel Európában nagyobb mínuszok alakultak ki, és az USA-ban a vártnál többen igényeltek munkanélküli segélyt. Ma további fontos munkaerőpiaci adatok érkeznek, a márciusi munkanélküliségi ráta és a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma.Európában kisebb mínusszal nyithatnak a tőzsdék a határidős indexek alapján. Két fontosabb makroadat jön majd ma, az eurózónára vonatkozó kiskereskedelmi forgalom, és a németországi gyáripari megrendelések alakulása.
Vágólapra másolva!

Tovább menetel a Nikkei

A tegnapi japán jegybanki bejelentés továbbra is éreztette a hatását, hiszen a Nikkei 1,6 százalékos pluszban fejezte be a napot, de nyitásban még 4 százalékkal ugrott meg az index. Nap végére érezhetően mérséklődött az eufória. Mint ismert a Bank Of Japan igen agresszív monetáris lazító programok bevezetéséről döntött, amit nagy eufória követett a japán parketten. A Nikkei benézett a lélektani 13 000 pontos határ fölé is, ami 2008 óta nem látott szinteket jelent.

Forrás: [origo]

A tokiói börzén az ingatlan cégek a legjobban teljesítők között voltak, több papír 10 százalékkal menetelt, hiszen a jegybank azt is bejelentette, hogy több ingatlanhoz kapcsolódó cég értékpapírját is vásárolni fogja.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A jen tovább folytatta gyengülését, a dollárral szembeni árfolyam a 97-es szint felett is járt, 2009 augusztusa óta először, onnan valamelyest visszakorrigált a japán deviza, de még most is a 96-os szint fölött tartózkodik. Természetesen ennek hatására az exportőr cégeknek is jól ment, az autógyártók is 2-5 százalékkal emelkedtek. A pénzügyi szektor is erősödött, hiszen a bankok is azok között vannak, akik profitálhatnak a laza japán monetáris politikából.

Az USD/YPN árfolyama

Forrás: [origo]

Japánon kívül azonban már nem annyira pozitív a hangulat. A hongkongi Hang Seng a tegnapi szünet után komolyabb 2,5 százalékos mínuszban van, és Shanghai is csökken igaz kisebb mértékben, 0,1 százalékkal.

A dél-koreai Kospi 1,6 százalékkal esik, amiben elsősorban az autógyártók rossz teljesítménye áll, méghozzá pont a japán riválisok versenyelőnyének növekedése miatt csökkennek a részvények. A Kia és a Hyundai, 5, illetve 4 százalékkal zuhan.

Visszafogott emelkedés az USA-ban

Amerikában tegnap 0,2 és 0,4 százalékos pluszban fejezték be a napot. A japán és az európai jegybanki hírek mozgatták tegnap a tengerentúli piacokat is.

Forrás: [origo]

Kisebb csalódást keltett a megjelenő amerikai makroadat, ami azonban alapvetően nem rengette meg a piacokat. 28 ezer fővel, 385 ezerre bővült a heti új munkanélküli segélykérelmek száma, szemben az elemzők által várt 353 ezerrel.

Ma is érkeznek foglalkoztatási adatok, a márciusi munkanélküliségi ráta, itt az elemzők 7,7 százalékos értéket várnak, ami megegyezik a februári tényleges adattal, valamint a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának változása.

A S&P 500 szektorai közül a távközlés szereplelt a legjobban a 8 pozitívban záró iparág közül, míg a technológia és az energiaipar negatívban zárt.

Forrás: [origo]

A korábbi találgatásokkal ellentétben nem saját telefont mutatott be a Facebook, hanem csupán egy alkalmazást, mely ún. "home" felületként használható majd az Androidos telefonokon. Az applikáció nagy előnye, hogy jobban előtérbe helyezheti a Facebook hirdetéseit, ezzel növelve a cég bevételét. Az árfolyam a bejelentést követően 3 százalékkal emelkedett, felülteljesítve a technológiai szektort.

Mégjobban megvizsgálná a Blackstone a Dell működését. A kockázati tőke társaság jövő hét hétfőn keresné fel a Dell főhadiszállását, hogy tanulmányozza a technológiai céget és kialakítsa a lehetséges felvásárlási stratégiáját. Elemzők szerint egy egyértelmű jele annak, hogy a Blackstone komolyan gondolja a Dell felvásárlását, melyre még márciusban nyújtott be ajánlatot.A Dell árfolyama 0,2 százalékkal erősödött.