Milliárdos olajüzletet köt a Rockefeller Oil

Vágólapra másolva!
Oroszországi szektortársai helyett a brit Rockefeller Oil Company társaság fogja felvásárolni az orosz Tehneftinvesta vállalatot egy milliárd dollárért, miután a szigetországi cég megegyezett a VTB Bankkal az üzlet részleteiről. Ezzel a Rockefeller cég olaj és gáztartalékai tovább nőnek, ráadásul a vállalat tovább erősíti jelenlétét az orosz piacon.
Vágólapra másolva!

Egy milliárd dollárért teljes mértékben bekebelezi az orosz Tehneftinvesta olajtársaságot a brit Rockefeller olajvállalat, miután a brit cég megegyezett a főtulajdonos VTB Bankkal az ügylet részleteiről - írja az RT.com.

Az orosz olajvállalat felvásárlása után a Rockefeller kőolajtartalékai 180 millió tonnával fognak nőni, míg a gáztartalékok 20 milliárd köbméterrel emelkednek. A brit cég az elmúlt században a világ legnagyobb olajtársaságának számító Standard Oil-nak az egyik jogutódja, melyet a legendás amerikai milliárdos John D. Rockefeller alapított és vezetett sokáig, de monopólium elleni vádak miatt fel kellett darabolni a vállalatot.

Egyes olajipari szakértők szerint a Tehneftinvestára számos orosz vállalat is felvásárlási ajánlatot tehetett, azonban számukra komoly gondokat okozhatott volna, ha a Tehneftinvesta nem tudta volna biztosítani a szükséges kitermelést. Ezzel szemben a Rockefellernek ez nem okozhat problémát óriási méretéből adódóan.

Vitaly Kryukov, az IFS Kapital elemzője mindenesetre riasztónak tartja, hogy egyik orosz társaság sem tudta nyélbe ütni az üzletet Rockefeller helyett Oroszország óriási gáztartalékai, a helyi viszonyok ismerete, és a régió vonzereje ellenére.

A mostani felvásárlással Rockefeller tovább növeli oroszországi jelenlétét. A cég 2012-ben 51 százalékos részesedést szerzett a CJSC Geotransgazban, és 612 millió dolláros ajánlatot tett az Urengoi Gas társaságra, noha az utóbbi ügylet végül nem jött létre.