Meglepően stabil a forint

Vágólapra másolva!
Változatlanul tartja a 300 körüli szintet a forint az euróval szemben a pocsék amerikai munkaerőpiaci adat, valamint a részvénypiacokon látható esések ellenére. Úgy néz ki a befektetők optimistábban fogadhatták az MNB tegnap bejelentett hitelezésösztönző programját, mely jóval az elfogadott szinten belül, 4 milliárd euróval csökkentené a bő egyéves csúcsra ugró devizatartalékokat.
Vágólapra másolva!

Nem rendítette meg a forintot a katasztrófális amerikai munkaerőpiaci adat, a hazai fizetőeszköz a borongós részvénypiaci hangulat ellenére stabilan a 300-as szint körül mozog az euróval szemben. A forint a dollárral szemben viszont nagyobb erősödésen megy keresztül, mivel az amerikai fizetőeszköztől szabadulni kezdtek a befektetők a csalódást okozó munkaerőpiaci adat után. A dollár/forint árfolyama ezért bő három hetes csúcsára került (a forint szempontjából) és 230 körül mocorog.

A svácji frank/forint piacán viszont nincs nagyobb mozgás, a jegyzés nem sokkal a 247-es szint fölött tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

A hazai fizetőeszköz jobb teljesítményében az a kedvező hír is szerepet játszhat, hogy az MNB reggel közzétett adatai szerint 1,4 milliárd eurós bővülés után 33,6 milliárd euróra emelkedett a jegybank devizatartaléka, ami több mint egy éves csúcsnak számít. Ráadásul az MNB tegnap bejelentett hitelezésösztönző programja is csupán 4 milliárd euróval csökkentheti a tartalékot, ami bőven az elfogadható mértékű zsugorodás határán belül mozog a szakértők szerint.

További pozitívum lehet, hogy kedvező fejleménynek értékelte Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvívője, hogy Magyarország a vártnál jóval kedvezőbb 2012-es költségvetési hiányadatot tudott felmutatni. A szóvívő ugyanakkor reagált Orbán Viktor reggeli szavaira is, mikor elmondta, 2013-ban és 2014-ben is a az előírt 3 százalék alatt kell tartani a deficitet, melyről legkorábban májusban fog előrejelzést adni a Bizottság. Magyarország pedig akkor kerülhet ki a túlzott deficit eljárás alól, ha pozitívak lesznek a prognózisok.

Mint ismert, a magyar miniszterelnök reggeli interjújában úgy nyilatkozott, nem hisz abban, hogy az Európai Unió a tények alapján fog dönteni a kérdésben.