EBRD: Hatástalan lesz Matolcsy ötlete

Vágólapra másolva!
Önmagában nem értelmetlen az MNB tegnap bejelentett hitelezési programja, de mivel nem társul a bankszektor számára alapvetően kedvező szabályozási környezettel, nem fogja elérni a célját az EBRD közgazdásza szerint.
Vágólapra másolva!

Magyarország hitelezési problémáit az erőteljes hitelleépítés és a banki források kiáramlása okozza, amit csak úgy lehet megállítani, ha a kormány a bankszektor számára "barátságos" szabályozási környezetet teremt - mondta el Jeromin Zettelmeyer, az EBRD helyettes vezető közgazdásza a Bloombergnek adott interjújában.

"Nagyon nehéz a hitelezést újraéleszteni unortodox lépésekkel, hacsak nem az egész bankszektor számára kedvező környezetből ered, ami a tőkebeáramlást is támogatja, de ilyet nem láthatunk" - hangsúlyozta a közgazdász. Ezzel együtt a jegybank terve nem értelmetlen, de csak ha teljesen elkülönítve vizsgáljuk, véli Zettelmeyer, utalva arra, amit korábban az Investor.hu hasábjain is hangsúlyoztunk: a kormány talán helyesen ismerte fel a problémát, sőt, a jó irányba is tapogatózik a lépéseivel, de alapvetően nem a megfelelő választ adja a felmerülő kérdésekre.

"Az EBRD osztja azokat az aggodalmakat, amit már sokan megfogalmaztak", miszerint a veszélybe került a jegybanki függetlenség Matolcsy György kinevezésével, és az MNB vezetésének, illetve jóformán teljes apparátusának totális átszervezésével.

Az EBRD véleménye nagyjából egybevág a széleskörű elemzői vélekedésekkel, miszerint a jegybank tegnap bejelentett programja nem olyan rossz hír, mint amire talán sok piaci szereplő készült, de kétséges, hogy érdemleges növekedési hatást érne el, miközben a devizatartalékok és a kéthetes MNB-kötvények állományának csökkentése alapvetően felgyorsíthatja a banki források "kiszippantását" a magyarországi leánybankokból, ami pedig a hitelvisszaszívást, hitelezés lelépítését erősíit, így ellentétes lehet a kormány és a jegybank alapvető céljával.

A teljesség miatt érdemes megemlíteni, hogy Matolcsy György elődje, Simor András éppen az EBRD alelnöki pozícióját foglalja el, miután március legelején lejárt jegybankelnöki megbízatása.