Vágólapra másolva!
Bőven tíz százalék feletti gazdasági visszaeséssel néz szembe Ciprus. A csődöt megúszta a szigetország, az életszínvonal azonban menthetetlenül csökkenni fog.
Vágólapra másolva!

Közel 13 százalékkal eshet vissza idén a ciprusi gazdaság, jelezte a kormányszóvivő a Portfolio.hu beszámolója szerint. Eddig sem számítottak sok jóra, de bíztak abban, megáll 9 százaléknál a GDP zsugorodása.

Nincs egy hónapja, hogy Cipruson bezártak a bankok, mert a csőd szélére került az ország és annak bankrendszere. Az IMF és az Európai Uniós tízmilliárd eurós hitelcsomaggal segített az ország segítségére, de elvárták, hogy maga is vegye ki részét a csőd elkerüléséből, közel 8 milliárd eurónyi megtakarítást Ciprusnak kell előteremtenie.

Az idei brutális gazdasági zuhanás erre vezethető vissza. A 100 ezer euró feletti bankbetétek nagy részét (van bank, ahol 60 százalékát) lefölözi az állam, és amúgy is le kell építenie a túl nagyra nőtt pénzügyi szektort. Márpedig a pénzügyi szektor és a turizmus adja a nemzeti termék több mint háromnegyedét.

A megszorítások kiterjednek nyugdíjakra és a bérekre is, utóbbiaknál növelik a személyi jövedelemadót. A vállalatok profitjára is nagyobb adót vetnek ki, mint eddig, és a kamatadóból is többre számít a kormány.

Némi reményre ad okot, hogy nemrég új ásványkincs-lelőhelyeket találtak a szigetországban, de a kitermelés csak néhány év múlva indulhat be úgy, hogy az megdobja a gazdasági teljesítményt.