Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szóvivője Orbán Viktor szavaira reagálva azt mondta, csak a számokat fogják nézni, nem játszanak szerepet politikai szempontok a túlzottdeficit-eljárás értékelésekor. A magyar 2 százalékos hiánymutatónak pedig nagyon örült Brüsszel.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság alá tartozó Eurostat megkapta a 2012-es magyar költségvetési adatokat, jelenleg ellenőrzik őket, és április 22-ig erősíthetik meg azokat - közölte a bizottság szóvivője a Portfolio szerint, aki azt mondta, az ő számításuknál is jobb lett a magyar hiányadat tavaly.

A KSH korábban közölte a részletes deficitszámokat, és a várakozásokat alaposan felrúgva 2 százalékos hiányról számolt be 2012-re. A bizottsági szóvivő azt mondta, ők a téli felülvizsgálatukban is 2,4 százalékkal számoltak.

A szóvivő szerint ha az Eurostat is megerősíti a kedvezőbb deficitet április 22-i közlésében, akkor az jó hír Magyarország és az EU számára is. Ezek a számok képzik majd az alapját a bizottság szokásos májusi előrejelzésének, amely pedig azért fontos, mert a benne szereplő számok segítenek eldönteni, hogy Magyarország a nyáron kikerülhet-e a túlzottdeficit-eljárás alól.

A szóvivő viszont igyekezett enyhíteni a várakozásokat. Még ha azt is találják a bizottságban, hogy Magyarország 2014-ig tartani tudja a 3 százalék alatti hiányt, akkor sem garantált az eljárás lezárása. Nem csak a számoknak kell ugyanis stimmelniük, hanem azt kell tudni bizonyítani, hogy strukturálisan, fenntartható módon csökkent a hiány.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió adásában azt mondta, ha a kormány bízhatna abban, hogy az Európai Unió kizárólag a tények alapján dönt, akkor Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól, de azt is hozzátette, hogy "nem bízhatunk ebben".

Erre reagálva a bizottság szóvivője azt mondta, semmilyen politikai megfontolás nem játszik szerepet Brüsszel döntésében. A túlzottdeficit-eljárást az Európai Bizottság (Brüsszel) folytatja, viszont ők csupán ajánlatot tesznek a tagállamok vezetőiből álló Európai Tanácsnak az eredményre. A Tanács nyáron dönt arról, hogy Magyarország kikerülhet-e az eljárás alól, amely tétje, hogy uniós pénzeket bukik-e az ország.