Bomba formában a Samsung

Vágólapra másolva!
Erős első negyedévet zárhatott a Samsung a gyorsjelentési számainak előzetes közzététele alapján. A dél-koreai óriás a tavalyinál, és az elemzői várakozásoknál is magasabb nyereséget és árbevételt érhetett el, melyet leginkább az okostelefonjai iránti óriási keresletnek köszönhet. A cégnél óriási reményeket fűznek az új Galaxy S4 készülékekhez, melyek segítségével visszavehetik az Apple-től az első helyet az okostelefon piacon a következő hónapokban. Ennek segítségével a második negyedéves számok tovább javulhatnak majd, ráadásul a cég a magas növekedéssel kecsegtető intelligens karóra piacra is betörhet a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

Kiváló első negyedévet zárhatott a Samsung gyorsjelentési számainak előzetes közzététele alapján. A technológiai óriás 7,7 milliárd dolláros üzemi nyereséget érhetett el az év első három hónapjában az egy évvel korábbi 5 milliárd dolláros profit után, és ez a Bloomberg által összegyűjtött 7,41 milliárd dollárra vonatkozó elemzői várakozásoknál is magasabb - írja a Bloomberg.

A cég árbevétele 46 milliárd dollárra emelkedhetett a tavalyi év azonos időszakában mért közel 40 milliárd dollárról. A hivatalos számokat a cég április 26-án nyilvánosságra kerülő gyorsjelentéséből lehet majd megtudni.

Forrás: [origo]

Az erős negyedév leginkább a vállalat nyereségének tavaly 67 százalékát adó mobiltelefon-üzletágának köszönhető. A Galaxy okostelefonok iránt továbbra is élénk kereslet mutatkozik, noha a nagy rivális Apple iPhone készülékei az USA-ban már letaszították a trónról a Samsungokat az okostelefon eladások tekintetében. 2012 negyedik negyedéves értékesítési adatait tekintve a Samsung 28,7 százalékos részt ért el a globális okostelefon piacon, ami jóval elmarad az Apple 42,7 százalékától a Strategy Analytics adatai szerint. Ebben leginkább a szeptemberben bevezetett iPhone 5 készülékek által gerjesztett erős kereslet játszott szerepet.

Ugyanakkor a Samsung Kínában megháromszorozta okostelefon eladásait 2012-ben, amikor összesen 30 millió darab készüléket tudott eladni az országban. Ezen kívül a dél-koreai társaság márciusban mutatta be legújabb Samsung Galaxy S4 készülékét, amitől jó eséllyel várják, hogy segítségével visszavegyék az első helyet az Apple-től. A vállalatnál arra számítanak, hogy többek között emiatt a következő negyedévben 8,85 milliárd dollár fölött lehet majd az üzemi nyereség.

A Samsung az üzemi nyereségéből 5,53 milliárd dollárt a mobiltelefon üzletágának köszönhet az első negyedévben, miután a divízió értékesítési számai 40 százalékkal emelkedtek egy év alatt. Egyes elemzők arra számítanak, hogy a második negyedévben összesen 82 millió darab okostelefont fog értékesíteni a vállalat, melyből a Galaxy S4 készülékek értékesítése 37,8 millió darabot tehet majd ki. A világ mobiltelefon piacán a Samsung foglalja el az első helyet 22,7 százalékos piaci részesedésével.

Forrás: [origo]

A cég a televízióinak értékesítését is növelni tudta 6 százalékkal 2012-ben, amivel 27,7 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. Az őt követő LG csupán 15 százalékot tud kihasítani a piacból a Bloomberg szerint.

A Samsung chip-üzletága 888 millió dolláros, az egyéb elektronikai cikkek divízió pedig 442 millió dolláros nyereséget érhetett el az első negyedévben. A társaság egy új, nagy növekedéssel kecsegtető piacra is be kíván törni a közeljövőben, Samsung Lee Young Hee, a vállalat ügyvezető alelnökének korábbi nyilatkozata szerint a Samsung intelligens karóra kifejlesztésén dolgozik.

Az erős számokra a befektetők venni kezdték a Samsung részvényeit, melyek 0,7 százalékos pluszban is megfordultak, azonban a dél-koreai tőzsdén uralkodó rosszabb hangulat következtében a papírok végül nem sokkal csütörtöki záróértékük alatt fejezték be a kereskedést.

Samsung árfolyama (Szöul)

Forrás: [origo]