Vágólapra másolva!
Megütötték a DAX-ot a déli kereskedésben, az index már két százalék feletti mínuszban is volt, de még most is 1,8 százalékkal esik, annak ellenére, hogy a német feldolgozóipari adat a vártnál jobban alakult.0,7 százalékos csökkenésben tartózkodik a BUX, amit a Mol és a Richter gyengébb teljesítménye okoz. Ellenben az OTP 0,8 százalék körüli pluszban áll, folytatva a tegnapi jó teljesítményét. A forint újra a 300-hoz közeli szinteken áll az euróval szemben.Amerikában is csökkenéssel nyithatnak a tőzsdék a határidős indexek alapján. Ma fontos munkaerőpiaci adatok érkeznek majd az USA-ból, ami irányt mutathat majd a befektetőknek.
Vágólapra másolva!

Zuhan a DAX

Az eurózónabeli kiskereskedelmi forgalom 1,4 százalékkal csökkent februárban, az elemzők által várt 1,2 százalékos mínusszal szemben, míg ez egy hónappal korábbi értéket is módosították, -1,9 százalékra a korábbi -1,3 százalékról.

A német feldolgozóipari megrendelések azonban felülmúlták az elemzői várakozásokat. A tényleges, inflációtól és szezonális hatásoktól megtisztított megrendelési adat 2,3 százalékkal nőtt, az előrejelzésekben várt 1,1 százalékkal szemben.

A hírre a DAX valamelyest visszább vett csökkkenése mértékéből, de utánna újra nagyobb lejtmenetbe váltott és már járt 2 százalék feletti mínuszban is. Amiben leginkább az játszhat szerepet sejtéseink szerint, hogy a 7 800-as szint környékén több stop-loss megbízás aktiválódhatott. A DAX komponensek közül a fogyasztási cikkek gyártói és a technológiai papírok mutatják a legrosszabb teljesítményt 2 százalék feletti csökkenéssel.

A DAX értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Ha két százalékos eséssel zárna a német index, az a harmadik legnagyobb zuhanás lenne idén. Ebből is látszik, hogy komolynak tűnik a mozgás, hiszen technikai alapon ha jó hírekre is esik az árfolyam, az igen negatív képet vetít előre.

Forrás: [origo]

Úgy tűnik most a negatív adatra koncentráltak a befektetők, így elromlott a hangulat az európai tőzsdéken. Minden index a negatív tartományba váltott, a német mellett a francia börzén is az eladók dominálnak, a CAC40 is másfél százalék feletti esésben van.

Forrás: [origo]

A British Airways anyavállalata az International Consolidated Airlines (IAG) és az Air France-KLM árfolyama is nagyot zuhant, arra a spekulációkra, hogy Kínában a növekvő madárinfluenza járvány miatt csökkenhet az országba irányuló légi forgalom. Mindkét részvény árfolyama közel 4 százalékkal esik. De a Lufthansa is megérezte a befektetők félelmét, a papírok 3 százalékkal mennek lejjebb.

Az EasyJet árfolyama is már 4 százalék feletti mélyrepülésben van, arra a bejelentésre, hogy a cég az első félévben magasabb veszteséget vár, mint a korábban előrejelzett.

Kisebb csökkenést mutatnak az amerikai határidős indexek. A piaci mozgásokat majd a megjelenő tengerentúli makroadatok befolyásolhatják, napvilágot lát ugyanis a márciusi munkanélküliségi ráta és a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma is.

Az OTP tartja a hazai tőzsdét

A hazai tőzsde is csökken az európai hangulatnak megfelelően, az OTP azonban továbbra is erősödni tud a tegnapi jó teljesítményét folytatva, amivel a hazai bankpapír a 4 300-as szint felett jár. A forgalom pedig messze elmarad a tegnapitól, és még az idei átlagot sem éri el. A régióban még mindig alulteljesítő a BUX, de a komolyabb pluszokat már leadta a lengyel index is.

Forrás: [origo]

A Mol és a Richter húzza lejjebb a hazai indexet, mindkét papír 0,8 százalék körüli mínuszban van. Az Egis ellenben 1,4 százalékkal erősödni tud ezzel már 18 590 forinton áll az árfolyam, míg a Magyar Telekom tegnapi záróárán található.

Forrás: [origo]

A forint árfolyamában továbbra sincs nagy mozgás ma, a 300,5-ös szint környékén tartózkodik a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. Úgy tűnik nem szeretné hamar leadni tegnap szerzett előnyét a magyar deviza. A dollár/forint jegyzés 232,4-nél, míg a CHF/HUF 247,3-nál ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Az OTP árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]