Ötödével többet fizet ki tulajdonosainak az OTP

f
Vágólapra másolva!
Részvényenként legalább 120 forintos osztalékot fizet tulajdonosainak az OTP, legalábbis a vállalat vezetése ezt javasolja elfogadni a közgyűlésen. Amennyiben igent mondanak erre a részvényesek (márpedig miért ne tennék ezt), úgy az osztalék kifizetése 2013. június 10-től indulhatna. Mivel a saját részvényekre jutó osztalékot a vállalat szétosztaná a részvényesek között, a papíronkénti 120 forintos kifizetés a tényleges osztalék egyfajta alsó korlátja lehet. Nem nagy meglepetés a bejelentés, hiszen korábban is hasonló nagyságrendű osztalékot prognosztizáltak az elemzők, ráadásul a 2,9 százalékos osztalékhozam sem annyira vaskos, hogy a befektetők ezért vásárolják a bank részvényeit. Az osztalék kifizetése persze jó hír, ahogy annak emelkedő mértéke is.
Vágólapra másolva!

A tavalyi 28 milliárd forintot követően idén 33,6 milliárd forintnyi osztalékot fizethet tulajdonosainak az OTP, amennyiben azok az április 26-i éves rendes közgyűlésen igent mondanak a menedzsment javaslatára. Az osztalék kifizetését ezt követően június 10-én hajtaná végre a bank, vagyis aki szeretné felmarkolni az osztalékot, annak kalkulációink szerint legkésőbb május 29-én meg kell vásárolnia a részvényt.

A tavalyi évhez képest 20 százalékkal emelkedő osztalékfizetés egy részvényre vetítve legalább 120 forintot fog jelenteni. Azért legalább, mert a bank saját részvényeire jutó osztalékot felosztják majd a tulajdonosok között, vagyis ennél akár valamivel nagyobb kifizetés is ütheti majd a markukat. Mivel a bank mai közleménye szerint - a csoporttagokat is beleértve - 4,1 millió darab részvény van saját tulajdonban, annak szétosztásával kalkulálva a részvényenkénti osztalék 121,8 forintnak felelhet meg.

A bejelentés nagy meglepetést nem jelent, hiszen a Bloomberg elemzői konszenzusa is ennek megfelelő, átlagosan 122 forintos részvényenkénti kifizetést valószínűsített.

A bank tegnapi részvényárfolyamával kalkulálva a várható kifizetés 2,9 százalékos osztalékhozamnak felel meg. Az OTP nem egy osztalékpapír, ezért is találhatunk a magyar piacon is több olyan részvényt, mely ennél magasabb osztalékhozammal kecsegtet. Ennek ellenére a részvényesek számára mindenképp pozitív üzenet, hogy osztalék formájában a menedzsment az eredményből visszajuttat a tulajdonosoknak, ráadásul mindezt úgy teszi, hogy a kifizetés mértéke emelkedjen.

A részvény 0,6 százalékos emelkedéssel kezdte a mai kereskedést, amiben kisebb részt ugyan az osztalékbejelentés is szerepet játszhat, a húzóerőt mégis inkább a kedvező európai hangulat szolgáltathatja.