Offshore-számlákon a Föld éves GDP-jének fele

Vágólapra másolva!
Több ezer offshore-céget érintő, óriási méretű adatcsomagot szivárogtatott ki az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) nevet viselő washingtoni újságírócsoport. A csomag óriási segítség annak megértésében, mekkora kárt okoz a világ országainak az offshore-ipar előretörése.
Vágólapra másolva!

A mintegy 2 millió e-mailt és egyéb dokumentumokat tartalmazó csomag elsősorban a világ egyik legkedveltebb offshore-paradicsomaként számon tartott Virgin-szigeteken tárolt külföldi pénzekről szól, és az adathalmaz összegyűjtésében is nagy részt vállaló brit Guardian szerint hatalmas szerepe lesz abban, hogy a közvélemény végre teljesebb képet kapjon a globális offshore-ügyletek elképesztő volumenéről. Egyes elemzők szerint a világon akár 32 billió (vagyis 32 ezer milliárd) dollárnyi is lehet az offshore-számlákon felhalmozott tőke, ez az összeg pedig a Föld éves GDP-jének körülbelül 46 százaléka.

A Guardian szerint az adatok kiszivárgása talán elbizonytalanítja a világ leggazdagabb embereit, hogy vagyonuk nagyságát ezentúl is könnyen eltitkolhatják majd a közvélemény és az illetékes adóhatóságok előtt. A csomagot összeállító újságírók (a Guardian mellett például a BBC vagy a Washington Post munkatársai) már el is indították a nagyobb offshore-számlák birtokosait bemutató sorozatukat. A napvilágra került nevek között hivatalban lévő politikusok, üzletemberek és művészek is szerepelnek. Azerbajdzsán jelenlegi elnöke, Ilham Alijev például a lányai által alapított Arbor Investments, LaBelleza Holdings, Harvard Management és Rosamund International nevű cégek segítségével szervezi ki pénzét a Virgin-szigetekre, de fény derült többek közt a korábbi mongol pénzügyminiszter és a francia Jean-Jacques Augier, Hollande elnök kampánypénztárosa és közeli barátja offshore-ügyeire is.

Az igazán megdöbbentő azonban nem az, hogy egyének adóelkerülés céljából adóparadicsomokba menekítik a pénzüket, hanem hogy ennek megszervezésére már egy teljes gazdasági szektor épült ki tökéletes anonimitást garantáló közvetítőkkel. Az ICIJ cikke a szingapúri Portcullis TrustNetet és a Virgin-szigeteken működő Commonwealth Trust Limitedet említi mint olyan társaságokat, melyek azzal a céllal jöttek létre, hogy ügyfeleiknek offshore-számlák elindításában és társaságok alapításában segítsenek. A két cégnek együtt több tízezer ügyfele van a most kiszivárgott információk szerint.