Nincs megállás Japánban, tovább élénkít a jegybank

Vágólapra másolva!
A jelenleg futó, havi 4,2 milliárd jenes eszközvásárlási programjának kiterjesztéséről döntött mai kamatdöntő ülésén a Bank of Japan monetáris tanácsa. A japán jegybank így továbbra is a "gázon tartja a lábát", hogy így pörgesse fel az inflációt, melynek segítségével a deflációtól szenvedő ország gazdaságát szeretnék kirángatni a gödörből.
Vágólapra másolva!

Agresszívabb monetáris ösztönző programok bevezetéséről döntött mai kamatdöntő ülése után a Bank of Japan. A japán jegybank úgy határozott, a jelenleg futó havi 4,2 ezer milliárd jenes eszközvásárlási programot kibővítik, és havonta 7 ezer milliárd jen értékben fognak különböző lejáratú állampapírokat vásárolni. Ennek keretében a 3 és 7 éves kötvények mellett már 40 éves lejáratú papírokat is vásárolni fognak.

Az élénkítő programok bővítésére azért van szükség, mert a márciusban kinevezett új jegybankelnök, Haruhiko Kuroda által vezetett monetáris tanács úgy határozott, 2 éven belül el szeretnék érni a kitűzött 2 százalékos inflációs célt. A jegybank ugyanis elsősorban az infláció felpörgetésével kívánja a deflációtól szenvedő ország gazdaságának szekerét beindítani. Mivel a 0 százalék körüli alapkamatot nem tudják tovább csökkenteni, a jegybank számára az eszközvásárlási programok jelentik a fő irányvonalat.

A bejelentésekre a jen több mint másfél százalékos gyengüléssel reagált, és a dollárral szembeni árfolyama már a 95,2-es szintig szaladt fel. A japán részvényindex eleinte nagyobb mínuszt szedett össze, végül azonban magához tért, és 2,2 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

USDJPY árfolyama

Forrás: [origo]

Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]